Sivilcelerden ve lekelerden besinler yardımıyla kurtulabilirsiniz. Hem Türkiye'de hem de dünyada pürüzsüz bir cilt için sivilce tedavilerine milyonlar harcanıyor. Ancak pahalı fırçalar, maskeler ve kremler bazen işe yaramıyor. Peki, sivilce ve lekeler nasıl geçer?
Cilt vücuda verilen besinlerin yansımasıdır. Eğer tüketilen besinlere dikkat etmezsek cildin bize vereceği cevap şüphesiz kırmızı sivilcelerdir.
Araştırmalara göre aknenin iyileştirilmesinde önemli bir rol oynar. Öyleyse sivilceleri yok etmeye renkli meyve ve sebzelerden oluşan zengin bir diyet ya da sağlıklı yiyeceklerle ile başlayın.
SİVİLCELERİ VE LEKELERİ YOK EDEN 5 YİYECEK
1. TATLI PATATES
Tatlı patates yedikten sonra vücudunuz beta-karoteni A vitaminine dönüştürecektir. Bu vitamin, genellikle serbest radikallerin neden olduğu renk bozulmasına, iltihaplanmaya ve tıkanmış gözeneklere karşı bir cilt bariyeri görevi görecek özelliklere sahiptir. A vitaminine dönüşen beta-karoten, tatlı patateslerin zengin, güzel portakal rengine sahip olmasının nedenlerinden biridir.
TATLI PATATES NASIL TÜKETİLİR?
Tatlı patatesi güveçte, fırında patates kızartması yapabilir veya kremalı bir kâse çorba olarak sunabilirsiniz.
2. LİMON
Limon her şeyde olduğu gibi sivilce ve lekelerde de kurtarıcıdır. Taze limon suyu doğal bir büzücü olarak çalışır, bu nedenle sarkan cildi sıkılaştırmak ve lekeleri bulanıklaştırmak için dalgalar oluşturur.
Düz limon suyu çok asidiktir ve cildinizin bariyerine zarar vererek güneş ışığına maruz kaldıktan sonra cildinizin çok fazla açılmasına veya koyulaşmasına neden olabilir.
Ancak limonun özellikleri bir serum içinde paketlendiğinde, suyunuza, salataya veya diyetinizin bir kısmına sıkıldığında, kabuğunu dâhil ettiğiniz sürece biraz cilt büyüsü yapabilir. 2014 yılında yapılan bir araştırma, narenciye kabuğu flavonoidlerinin koruyucu ve antikanserojenik etkilerini doğruladı.
SİVİLCELER İÇİN LİMON TARİFİ
Bir bardak ılık suya taze limon sıkın ve parlak bir cilt için her sabah aç karnına için.
3. KABAK
Meyve enzimleri, çinko ve alfa hidroksi asitlerle yüklü kabak, cildi yumuşatabilir ve pH dengesini geri yükleyebilir. Bu yüzden birçok maske ve peeling ürününde de bulabilirsiniz.
Ama içsel olarak, tüm bu lif ve çinko size de iyi gelecek. Çinko, yağ üretim miktarını düzenlemeye yardımcı olur.
KABAK NASIL TÜKETİLMELİ?
Sonbahar temalı bir kahvaltı için balkabağı püresini gözleme hamuruna çırpın veya biraz yağ ve bir tutam tuz ekleyerek sadece tohumları kızartın.
4. KARNABAHAR
Sivilce ve lekeler için karnabahar hafife alınmayacak bir sebze. Bu turpgillerden oluşan sebze, histidin adı verilen güçlü bir amino asitle doludur. Çok fazla güneş ışığı mevcut koyu lekeleri daha da kötüleştirebilir, ancak histidin bu zararlı UV ışınlarının cildinizde hasara yol açmasını engeller.
KARNABAHAR TARİFİ: Sağlıklı bir gün ortası atıştırması için karnabaharı humusa batırabilirsiniz, ancak en sevdiğiniz rahat yiyeceklerden bazılarına sağlıklı bir dokunuş için makarna ve peynir, patates püresi veya pizza kabuğuna eklemeyi deneyebilirsiniz.
5. MEYVELER
Çilek, kiraz, ahududu, yaban mersini ve böğürtlen C vitamini ve antioksidanlarla doludur.
Kanınızda dolaşan C vitamini, lekeli cilde karşı güçlü bir silahken, meyvelerden gelen antioksidanlar, bu sinir bozucu koyu lekelere karşı birleşik bir saldırı gibi davranarak, ilk etapta oluşmalarını engeller.
MEYVELER NASIL TÜKETİLMELİ?
Meyveler kendi başlarına lezzetli bir atıştırmalıktır. Meyveleri yulaf ezmesi ve yoğurda ekleyerek tüketebilirsiniz.