Farklı çorba tarifi arayanlar için peskütan çorbası iyi bir tercih olabilir. Peki, peskütan çorbası nasıl yapılır? Sivas'ın tescilli çorbası olan peskütan çorbası Sivas'a ait yöresel bir yoğurtla hazırlanıyor.
Peskütan çorbası lezzetini bilenler tarif defterine mutlaka not alıyor. Bol proteinli bir probiyotik kaynağı olan peskütan çorbası Sivaslıların gribe ve soğuk algınlığına karşı en çok tükettiği çorbaların başında geliyor. İşte peskütan çorbası tarifi ve malzemeleri...
PESKÜTAN ÇORBASI İÇİN GEREKLİ MALZEMELER
1 su bardağı yarma
Yarım su bardağı mercimek
1 su bardağı peskütan
3-4 adet kemikli kıyma (veya et suyu) (kemikli kıyma; kıymalık, yani kavurma yapma sırasında üzerinde et olan kemiklerin kavrulması ile elde edilen kıyma)
3 litre su
Yeterince tuz
Yağ -soğan-nane
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı kuru nane
1 küçük soğan
PESKÜTAN ÇORBASI NASIL YAPILIR?
Peskütan çorbası tarifi için öncelikle akşamdan yarma ve mercimek ıslatın. Sabah pişirin. İçine birkaç tane kemikli kıyma koyun.
Peskütanı soğuk su ile karıştırın ve ayran kıvamına getirin. (Peskütan, yoğurdun pişirilmesiyle hazırlayın)
Soğuk su ile özelenen peskütanı ilâve edin, kararı kadar su ve tuz koyup pişirin. Taşmaması için de sık sık karıştırın.
Ayrı bir tavada yağda soğanları pembeleşinceye kadar karıştırın. Ardından kuru nanesini ekleyin, karıştırdıktan sonra bu üçlüyü çorbaya ilave edin. Sivas'ın tescilli lezzeti peskütan çorbası hazır. Afiyet olsun...