Şişmiş el ve ayaklara dikkat! Hamilelikte oluşan ödemi atmanın yolları

Anne adayları hamilelik sürecinde yaşadıkları değişimden kaynaklı ödem gibi sorunlar yaşar. Hormonlarda değişme vücutta değişme derken hamileliğin son 4 ayında şişmiş el ve ayaklar meydana gelir. Peki hamilelikte el ayak şişmesine neden olan ödem nasıl atılır? Cevabı haberin detayında...

AKSAM.COM.TR / MOR PAPATYA

Fatimatüzzehra Maslak

Hamilelik sürecinde görülen en önemli sorun ödemdir. Ödem bu evrede atılmadığında sağlık sorunlarını tetikler. Hamileliğin son 4 ayında görülen el ve ayaklarda şişmeye neden olur. Ancak ödem atmanın çok basit yolları vardır.

Uzmanların önerisi olan bu yöntemlerde hamileliği ödeme yakalanmadan atmış olursunuz. Ödem sorunu genellikle ilk hamilelikte yaşanır. Tedirgin olan anne adayı ilk hamileliğinde bebeğin sağlığını düşünürken kendi sağlığını ihmal eder.

HAMİLELİKTE ÖDEM NASIL ATILIR?

Anne adaylarının bilmesi gereken ilk kural hem kendi hem de bebeklerinin sağlığını düşünerek hareket etmesi gerekir. Bir uzman kontrolünde ilerleyen hamilelikte tehlikeli bir durumun yaşanma olasılığı düşer.

* Bol bol su içerek hamilelik sürecinde yaşanma ihtimali olan ödem riski azaltılmış olur. Günde 3 litre su sayesinde vücutta iltihap birikimi de azalır. Anne adayının ilerleyen zamanlarda yaşanma ihtimali olan idrar sorunları riski de ortadan kalkar.

* Hamilelik sürecinde tuzu azaltmakta artırmakta ödeme neden olur. Uzmanlar bu yüzden kaya tuzunu miktarınca tüketilmesini tavsiye eder. Hormonların çalışması için iyota ihtiyaç vardır.

* Sık sık el ve ayaklarınıza masaj yapın ya da yaptırın. Ödem sıklıkla el ve ayaklarda birikir. Ağrıya neden olabilir. Bu yüzden bileklerinizden itibaren el ve ayaklarınızı ovuşturarak masaj yapın.

* Hamilelikte hareket etmek anne adayını korkutsa da tempolu sakin bir yürüyüş hem vücudun ödem tutmasını önler hem de ruhsal sakinliğe neden olur. Özellikle çıplak ayakla toprakta yürümek vücudun değişen devinimini kontrol eder.

* Beslenmenize bol bol vitamin ve mineral ekleyin. Karbonhidratı ise azaltın. Hazır gıdalardan uzak durun. Hamilelikte kalıntı olarak kalan bu gıdalara ödeme yol açar.

* Hamileliğin sın 4 ayındaysanız uzmanınıza da danışarak papatya ve zencefil çayı tüketin. Vücuttan en hızlı ödem atan çaylardır.

Hamilelikte grip tedavisinin bebeğe zararı var mı? Gebelikte nane limon tüketilir mi?