Sırrı ortaya çıktı: Arı ve keneden kurtulmanın kolay yolları!

Kene ve arıdan kurtulmanın kolay yollarını birçok insan araştırılıyor. Çünkü arı sokması şişkinlik, yanma ve ağrı gibi sorunlar oluştururken, kene tutunması ciddi sağlık problemlerine sebep olabiliyor. Ayrıca onlardan kurtulmanın sırrı adeta ortaya çıktı. Detaylar haberimizde…

Arı sokması, kızarıklık ve şişkinlik gibi bazı sağlık problemleri oluşturabiliyor. Kene tutunması gerçekleştiğinde ise, ciddi sağlık problemleri ortaya çıkartabiliyor. Bu nedenle sıcak havalarda özellikle ormanlık gibi piknik alanlarına gidildiğinde, arı sokması ve kene tutunması ihtimali birçok insanda endişe hissi oluşturabiliyor.

Öte yandan hem arı hem de keneden kurtulmanın sırrı adeta ortaya çıktı. Çünkü bazı kolay yollar sayesinde söz konusu ikiliden kurtulmak için, ''oysa bu kadar basitmiş'' bile denilebiliyor.

ARI VE KENEDEN KURTULMANIN KOLAY YOLLARI

Kene ve arıdan kurtulmak için denenebilecek çeşitli korunma yolları bulunuyor. Söz konusu yöntemler sayesinde onlardan kurtulmak mümkün olabiliyor. Nitekim hem kene hem de arıdan kurtulmanın bazı kolay yolları aşağıda yer alıyor.

Ağzı açık yemeklerin kokusunu arılar hissedebilir. Bu nedenle yemek olan bölgelere hareket edebilirler. Eğer yemeklerin ağzı kapalı tutulursa, gelmeleri önlenebilir.

Sarımsak kokusu arıları uzaklaştırma konusunda faydalı olabiliyor. Bu yöntemde sarımsaklar doğranır ve birkaç gün suda bekletilir. Elde edilen doğal aroma, onları uzaklaştırma konusunda yardımcı olabilir.

Kenenin ormanlık gibi piknik alanlarında görülme ihtimali daha yüksek olabilir. Bu nedenle söz konusu alanlara gidildiğinde, pantolon paçalarının çoraplarının içine sokulması öneriliyor. Bunun yanı sıra kapalı kıyafetler giyilmesi tavsiye ediliyor. Bu sayede tutunma ihtimalleri azalabilir. Ek olarak açık renkli kıyafetler giyilmesi, kıyafete geldiklerinde fark edilmelerini sağlayabilir.

İBN-İ SİNA ÖNERDİ: ARI SOKMASINA KARŞI UYGULANABİLİR

Arı sokması günümüzde olduğu gibi geçmiş yıllarda da insanlarda endişe hissi oluşturabiliyordu. Ayrıca bu konu ile ilgili İbn-i Sina'da asırlar öncesinden bazı önerilerde bulunmuştu.

İbn-i Sina arı sokması gerçekleştiğinde; soğutucu içeceklerin, mercan köşk ve kuru kişnişin ağrıyı azaltabilmek için verilebileceğini tavsiye etmişti.

Ebegümeci suyu ve reyhan suyunun losyon olarak kullanılabileceğini aktarmıştı.

İbn-i Sina arı sokması gerçekleştiğinde; sirke, çamur ve incirin lokal olarak kullanılabileceğini belirtmişti.

Arı Sokmasına Karşı Diğer Öneri: Arı sokması gerçekleşen bölgeye buz uygulanması, ağrı ve şişkinliğin azalmasında faydalı olabilir. Bu yöntemde bir kağıt havlu veya bezin içine buz koyulur. Sonra arı sokması gerçekleşen bölgede ortalama 15-20 dakika tutulur. Ayrıca bu işlem ilk gün birkaç defa saatte bir tekrarlanabilir.

Uyarı: İbn-i Sina'nın arı sokmasına karşı önerdiği yukarıdaki yöntemleri ve diğer öneriyi, alerji etkisi oluşabilecek ve farklı bir sağlık rahatsızlığı oluşma riski bulunan kişilerin uzman bir doktora danışarak denemeleri gerekir. Bunun yanı sıra kene tutunması ciddi sağlık problemleri oluşturabilir. Bu nedenle tutunma durumu gerçekleştiyse, mutlaka erken teşhis ve müdahale için uzman bir doktora başvurulması gerekir.