AZİME KAHYA
Kış hazırlıklarının vazgeçilmezi olan salatalık turşusu sofraların en lezzetli eşlikçilerinden biri. Ancak turşunun bazen yumuşaması, erimesi ya da kısa sürede bozulması en büyük sorun. Uzmanlara göre doğru ölçü ve püf noktalarıyla yapılan turşular, aylarca dayanıyor ve kıtır kıtır kalıyor.
Kaya tuzu, sirke ve limon tuzu üçlüsüyle hazırlanan salatalık turşusu tarifi hem uzun ömürlü hem de kıtır kıtır oluyor. İşte aylarca bozulmadan saklanabilen, lokantalardaki gibi lezzetli salatalık turşusunun tam ölçülü tarifi...
SALATALIK TURŞUSU İÇİN MALZEMELER
1 kilo küçük boy salatalık
5-6 diş sarımsak
1 yemek kaşığı kaya tuzu (iyotlu tuz kullanılmaz)
1 çay bardağı üzüm sirkesi (veya elma sirkesi)
1 tatlı kaşığı limon tuzu
1 tatlı kaşığı toz şeker
Maydanoz sapı (isteğe bağlı, ferah tat verir)
İçme suyu (kaynatılıp soğutulmuş)
SALATALIK TURŞUSU TARİFİ
Salatalıkları iyice yıkayın, uç kısımlarını kesin.
Kavanozun dibine birkaç diş sarımsak ve maydanoz sapı yerleştirin.
Salatalıkları sıkı sıkı kavanoza dizin. Aralara sarımsak serpiştirin.
Üzerine kaya tuzu, limon tuzu ve şekeri ekleyin.
Sirkeyi dökün, kalan kısmı soğutulmuş içme suyu ile tamamlayın.
Kavanozun kapağını sıkıca kapatın.
Güneş görmeyen, serin bir yerde 10-15 gün bekletin.
SALATALIK TURŞUSUNUN PÜF NOKTALARI
Kaya tuzu mutlaka kullanılmalı, iyotlu tuz turşuyu eritir.
Su mutlaka içme suyu olmalı.
Kavanozun ağzı hava almayacak şekilde sıkıca kapatılmalı.
Açıldıktan sonra buzdolabında saklayın.