Sirke bu zehri yüzde 80 artırıyor! Temizlik hakkında bildiklerinizi güncelleme vakti geldi

Sebze ve meyve temizlenmesi sırasında besinleri sirkeli suda bekletmek bir klişedir. Sirke normal şartlarda mikropları öldürüyor. Peki sebze ve meyveleri sirkeli suda bekletmek etkili bir yöntem mi? İşte yanıtı..

Sebze ve meyveleri tarım ilaçlarında ve petisitlerden arındırmak gerekiyor. Temizlik için birçok kişi sirkeli suyu tercih ediyor. Peki sakıncaları neler? İşte yeşillikleri en güzel temizleyen o yöntem...

Karbonat meyve ve sebzelerin temizliğinde çok etkili bir yöntem.

SİRKELİ SU SEBZE VE MEYVELERİ TEMİZLER Mİ?

Sebze ve meyveleri pazar, market ya da manavdan aldıktan sonra temizlemek için sirkeli su kullanıyorsanız büyük bir yanlış yapıyorsunuz.

Mikropları öldürmek için sebze ve meyveleri sirkeli su ile yıkamak tam tersine fayda sağlamaktan çok zarara yol açıyor.

Sirkeli su besinlerin temizlenmesini sağlamıyor. Tarım ürünlerindeki kimyasal ilaçları sebze ve meyvelerden arındırmak için sirkeli su da yıkamak yerine başka yöntemleri uygulamak gerekiyor.

Tarımda bitkilere zarar verme potansiyeli bulunan haşereleri ve istenmeyen yabani otları yok etmek için kullanılan bir madde olan pestisit, sağlığınızı ciddi anlamda tehdit ediyor. Bu kimyasalları yok etmek için meyve ve sebzeler doğru bir şekilde temizlemek gerekiyor.

Pestisitlerin besin yolu ile insan vücuduna girmesi, dolaşım sisteminin bozulmasına, karaciğer ve böbreklerde olumsuz durumlara yol açabilir.

Bu sebeple sebze ve meyvelerdeki pestisit kalıntılarını uzaklaştırmak yani doğru şekilde temizlemek çok önemli. Ancak genellikle herkes sebze ve meyveleri temizlerken sirkeli su kullanmayı tercih ediyor.

DAHA ZARARLI HALE GELİYOR

Yapılan bazı çalışmalar, sirkeli suda bekletilen sebze ve meyvelerin üzerindeki pestisitlerin büyük bir kısmının yok olmadığını gösteriyor.

Aksine, suyun içinde bekletilen bu ürünlerde pestisitler daha dayanıklı ve zararlı hale geliyor. Tarım ilaçlarının kullanma kılavuzunda "Asitli suyla karıştırın, alkali değil" ibaresi bulunuyor.

Bu yolla sözü geçen zehirlerin %90'ı daha güçlü ve daha zararlı hale geliyor. Bu sebeple sebze ve meyveleri sirkeli suda bekletmemek gerekiyor.

SEBZE VE MEYVELER NASIL TEMİZLENMELİ?

Sebze ve meyveleri zararlı kimyasallardan arındırmak için sirkeli su yerine karbonat kullanabilirsiniz.

Sebze ve meyveleri en ideal temizleme yöntemi ise karbonat kullanmak. Litre başına 2 tatlı kaşığı karbonat eklemek gerekiyor. Böylece sebze ve meyvelerdeki ilaçların çoğu yok oluyor. Bunun için yarım saat bekleme süresi yeterli.