Şipşak kahvaltılık tarifleri! En kolay 5 kahvaltılık tarif

Kahvaltılık tarif denilince akla ilk gelen pankek, krep, kavurmalı yumurta, pişi ve çıtır börek tarifi geliyor. Birbirinden farklı bu nefis tarifleri şipşak hazırlayabilirsiniz. İşte size kısa yoldan kahvaltılık tarifi yapmanın yolları...

AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA

Kahvaltıya pankek, krep, kavurmalı yumurta, pişi ve çıtır börek tarifiyle başlamaya ne dersiniz? Hepsini bir arada yapmak yorucu olabilir fakat birini seçerek işe başlayabilirsiniz. Hafta sonu kahvaltılık tarifler vazgeçilmez oluyor. Hele de evde aileyle yapılan bir kahvaltı günüyse değmeyin keyfinize.

Kolay kahvaltılık tarifi arıyorsanız size 5 kahvaltılık tarifi hazırladık. Üstelik en sevilenlerini seçtik. Tarifler bizden kahvaltıyı lezzete dönüştürmek sizden. İşte şipşak kahvaltılık tarifler...

1. KREP TARİFİ

Krep tarifi için un, süt ve su ile hiç topak kalmayana kadar iyice çırpın. Yumurtaları ekleyin biraz daha çırpın. Kek hamurundan daha akıcı bir kıvam elde etmeniz gerekiyor. Teflon tavanızı margarin veya sıvıyağ ile kızdırın. Tavaya 1 kepçe krep hamuru dökerek yayın. Her iki tarafını çevirerek orta ateşte pişirin. Ardından reçel, bal veya istediğiniz kahvaltılık ürünü içine sürüp yiyebilirsiniz. Afiyet olsun...

2. KAVURMALI YUMURTA TARİFİ

Kavurmalı yumurta da kahvaltılık tariflerin olmazsa olmazıdır. Biraz tereyağı, biraz kavurmayı ısıtın. Üzerine çırptığınız yumurtayı dökün. Baharatlarla renklendirin.

3. PANKEK TARİFİ

Kahvaltılık tarifin elbette vazgeçilmezi pankek. Derin bir karıştırma kabında 2 yumurta ve yarım su bardağı şekeri, şeker eriyene ve karışım krema kıvamını alana kadar çırpın. Yumurtalı karışımın üzerine, 2 yemek kaşığı sıvı yağ ve 1,5 su bardağı sütü de koyup tekrar çırpın. 2 su bardağı un, 1 paket kabartma tozu, 1 paket vanilin ve bir tutam tuzu da eleyerek karışımın içerisine ekleyin ve pürüzsüz bir kıvam alana kadar çırpın. İlk pankeki pişirmek için; krep tavasını ayçiçek yağı ile yağlayın.

Kızdırdığınız tavaya küçük bir kepçe ya da bir kahve fincanı kadar pankek harcını aktarın. Ocağın altını kısın. Pankeki, üzeri göz göz olana kadar pişirin. Bir spatula yardımıyla çevirdiğiniz pankekin diğer tarafını da aynı şekilde pişirin. Krep tavasını arada yağlayarak pankek harcı bitene kadar aynı işlemi tekrarlayın. Servis tabağına aldığınız pankeklerin üzerine çikolata veya tereyağı koyup bal gezdirebilirsiniz, afiyet olsun.

4. PİŞİ TARİFİ İÇİN MALZEMELER

4,5 su bardağı un

1 paket(instant) maya

2 tatlı kaşığı şeker

1,5 su bardağı ılık su

1 su bardağı ılık süt

2 tatlı kaşığı tuz(çok dolu olmasın)

Sıvıyağ(kızartmak için)

PİŞİ HAMURU NASIL YAPILIR?

Pişi hamurunu yapmaya vaktiniz yoksa fırından hazır mayalanmış ekmek de alabilirsiniz. Yapanlar için pişi hamuru tarifi ise şöyle:

Un ve tuzu yoğurma kabına alarak başlayalım.

Unun ortasını havuz şeklinde açın. Mayayı, şekeri, ılık sütü ve suyu ekleyerek orta kısımdan yoğurmaya başlayın.

Yumuşak ve yapışkan bir hamur olacağı için ellerinizi ıslatarak hamuru toparlayabilirsiniz. Ama yumuşak diye un katmayın.

Hamurun üzerini streçle kapatarak 1 saat mayalanmasını bekleyin.

Hamur mayalandıktan sonra tezgahın üzerine biraz un serpin ve bir kere daha kendi hâline yoğurun. Daha sonra hamuru keserek bezeler hâline getirin.

Pişirme kağıdı serdiğimiz fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirin. Sonrasında ortalarına elinizle delik açın. Böylece kızartmak daha kolay olacaktır.

Şekil verdiğimiz pişilerimizi kızdırdığımız yağa alın ve çevirerek arkalı önlü kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun.

PİŞİNİN PÜF NOKTASI

Pişileri yaparken her tarafını eşit miktarda pişirecek bir tava tercih edin. Hamuru mutlaka mayalanması için bekletin. Pişirmeden yağı kızdırın mutlaka. Eğer çok yağlı olsun istemiyorsanız. Yağdan çıkarttıktan sonra yağlı kağıt serili bir tabağa alabilirsiniz. Pişiyi peynirli veya kaşarlı da yapabilirsiniz.

5. ÇITIR BÖREK İÇİN MALZEMELER

1 kilo un

Yarım litre su

Bir çorba kaşığı tuz (20 gr.)

İçine isteğe göre peynir, kıyma veya tavuk kullanabilirsiniz.

ÇITIR BÖREK HAMURUNUN YAPILIŞI

Öncelikle unu eleyin. Derin bir kaba unu ve tuzu alın. Orta kısmını açın ve içine su ekleyin.

Hamur karıştırdıktan sonra iyice yoğurun. Hamur kıvama gelince yoğurma işini sonlandırabilirsiniz.

Üzerini streç bir filmle ya da nemli bir tülbentle sararak 30 dakika kadar dinlenmeye bırakın.

Süre sonunda hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar ayırın. Bezeleri önce merdane daha sonra oklava ile daire şeklinde ve 1 milimetre kalınlığında açın.

Hamuru sac veya tava üzerinde alın ve sık sık alt üst edilerek pişirin. Pişen hamurları üst üste dizerek kurutun.

Kullanmak istenildiğinde, su ile hafifçe ıslatılarak temiz bir bez üzerinde 15 dakika bekletin.

İsteğe göre hamuru daha ince açarak istediğiniz malzeme ile hazırlayabilirsiniz.

ÇITIR BÖREĞİN PÜF NOKTASI

Yağda kızartılacak yufkalarda kaliteli yağların seçilmesi gerekir. Yağ yeterince ısındıktan sonra yufkalar ilave edilir. Soğuk yağda kızartma hamurun yağ çekmesine ve kabarmamasına neden olur. Çok kızgın yağda ise hamurun dışı pişer ancak içi çiğ kalır.

Kızarmış yufkaların çıtırlığını kaybetmemesi için kağıt havlu yayılmış düz bir tepsiye alınır.

Hazırlanan yufkalar fırında pişirilerek istenirse önceden ısıtılmış fırın kullanılır. Önce yüksek daha sonra düşük ısı tercih edilerek dengeli pişme sağlanır.

Fırın ısısını düşük tutmak hamurun kurumasına ve daha geç pişmesine neden olur. Yüksek ısıda pişirmede ise hamurun alt ve üst kısımları kızarırken içi pişmez.

Fırın kapağını sık sık açmak hamurun üst kısmının kurumasına ve lezzetini kaybetmesine neden olur. Fırından çıkan hamurun üzerine ikinci bir tepsi kapatmak ya da bez ile örtmek yumuşamasını sağlar.