ELİF ÇARMAN
Yaz aylarında açıkta bırakılan yiyeceklerin en büyük düşmanı sineklerdir. Peki, marketten aldığınız meyveye, piknikteki sandviçe ya da mutfak tezgâhındaki kekin üzerine bir sinek konarsa...
Ne yapmak gerekir? Silip yemeye devam mı etmeli, yoksa o gıdayı çöpe mi atmalı? "Bir şey olmaz" diyerek tüketilen bu yiyecekler, aslında ciddi sağlık risklerini beraberinde getirebilir. İşte uzmanlardan sineklerin taşıdığı görünmez tehlikelere dair çarpıcı açıklamalar...
Sinekler gün boyunca çöp kutuları, kanalizasyonlar, dışkı ve kirli yüzeyler üzerinde dolaşır. Bu nedenle ayaklarına ve vücutlarına yüzlerce zararlı bakteri yapışabilir, bu mikroorganizmaları yiyeceğin üzerine doğrudan aktarabilirler, E. coli, Salmonella ve Shigella gibi gıda zehirlenmesine yol açan bakteriler taşıyabilirler. Sinek sadece konmakla kalmaz; kimi zaman ağzıyla yiyeceği yumuşatmak için sıvı salgılar. Bu da mikrop bulaşma ihtimalini artırır.
Mikrobiyoloji uzmanlarına göre; yiyeceğin yapısı önemlidir. Örneğin sert kabuklu bir meyveye konan sinek, soyularak tüketilebilir. Ancak nemli, açıkta ve kolay kirlenen gıdalarda (örneğin kek, peynir, pişmiş yemek) risk çok daha yüksektir. Gıda sıcaksa (örneğin taze pişmiş yemek), bakteriler çok daha hızlı çoğalabilir. Tek bir sinek bile sağlık sorununa yol açabilir, özellikle bağışıklığı zayıf kişiler, yaşlılar ve çocuklar için bu risk daha da büyür.
Sert yüzeyli ve soyulabilen meyve-sebzeler yıkanarak ya da soyularak tüketilebilir. Yumuşak, açıkta kalan veya ısıya duyarlı gıdalar sinek konduysa, özellikle yaz aylarında tüketilmemelidir. Gıdaların üzerini örtmek, buzdolabında saklamak ve ortam hijyenine dikkat etmek büyük önem taşır.