IHA
Siirt'te baharın gelişiyle faydalı otlarda tezgahlarda yerini almaya başladı. Bunlardan biri de Siirt'in yüksek kesimlerinde yetişen kenger otu.
İlkbahar mevsiminde köylüler tarafından toplanan ve şifalı olduğuna inanılan kenger, kilosu 100 TL'den satılıyor.
KENGER OTUNDAN NELER YAPILIYOR?
Kengerin dağlarda yetişen organik bir yemek olduğunu söyleyen kenger satıcısı olan Mecit Özcan, kenger otuyla ilgili şunları söylüyor:
"Millet rağbet gösteriyor. Biz bunları İstanbul'a, Adana'ya, tüm illerimize gönderiyoruz. Bunun yemeği çok güzel oluyor. Bazıları haşlayarak, bazıları da kızartarak yumurta arasına yaparak yiyorlar. Kimileri ise farklı otla karıştırarak tuzluyorlar. Kışa kadar bunu yiyebiliyorlar. Kenger, ilkbaharda çıkıyor yaza kadar tezgarlarda kalıyor.''
Vatandaş Hasan Gül ise "Bir kilo aldım. Bunları pancar şeklinde değerlendiriyoruz. Bazıları bulgura katıyor. Şöyle yağda hafif kızarttıktan sonra bulgura bir çeşit çeşni katarak yeniliyor. Çok seviyoruz, tadı çok güzel" ifadelerini kullandı.
KENGER OTUNUN FAYDALARI
Tansiyonu ve diyabeti dengelemeye yardımcı olur.
Zararlı toksinlerin vücuttan atılmasında etkilidir.
Hazımsızlık ve mide şişliğini giderir.
Diş etlerini kuvvetlendirir ve dişlerin beyazlatılmasına fayda sağlar.
Kanı temizler ve kan akışını düzenler.
Kulak zarı iltihabı veya yırtılması gibi sorunlara iyi gelir.
Sivilce gibi cilt problemlerinin giderilmesinde etkilidir.
Safra kesesinde oluşan taşların vücuttan atılmasına katkı verir.
Migren ve baş ağrısını azaltır.