AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA
Soğuk algınlığı, kış mevsimlerinin gelmesiyle beraber yaygın olarak görülebilir. Soğuk algınlığı, grip, boğaz ağrısı gibi kış hastalıkları hayat kalitesini düşürebilir. Soğuk algınlığı için ilaçların yanı sıra ek olarak bitkisel besinleri de ilave edebilirsiniz. Tüketildiğinde adeta bağışıklık sistemini çelik gibi yapan meyveyi Siirtliler açıkladı.
Siirt'in kırsal alanlarında yetişen Zivzik narı, hem lezzeti hem de faydalarıyla dikkat çekiyor. İçerdiği vitaminler sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirerek vücutta çeşitli hastalıklara karşı koruyucu bir etki sağlıyor. Uzun süre dayanıklı olmasıyla bilinen Zivzik narı, mart ayına kadar tazeliğini koruyarak tezgahlarda yer bulmaya devam ediyor.
Kilosu 30 liradan satılan Zivzik narı adeta doğal antibiyotik olarak tüketiliyor. Zivzik narı alternatif tıpta gerekse günümüzde güçlü bir antioksidan kaynağı olarak kullanılır. Peki Zivzik narı nasıl kullanılır, faydaları neler? İşte doğal antibiyotik Zivzik narı...
Zivzik narı, polifenoller, tanenler ve antosiyaninler gibi güçlü antioksidanlar içerir. İçerdiği vitaminler nedeniyle Zivzik narı tüketmek, hücre yaşlanmasını geciktirir, cildin zarar görmesini ve leke oluşumunu önler.
Yüksek C vitamini değerine sahip Zivzik narı, vücudun soğuk algınlığına ve gribe karşı korur. Öte yandan Zivzik narı, iltihaplanmayı azaltır, bu da metabolizma sisteminin daha verimli çalışmasına yardımcı olur.
Araştırmalara göre Zivzik narının, kalp sağlığı üzerinde olumlu etkileri bulunur. Düşük glisemik indeksli bir meyve olan Zivzik narı kan şekerini düzenler. Bu sebeple Zivzik narını düzenli tüketmek kalp krizi ve felç risklerini azaltır. Öte yandan diyabetin etkilerini de kontrol altına alır.