Siirt'in büryan kebabı tarifi sofraların akşam yemeği olarak tercih ediliyor. Öyle ki sofrada büryan kebabı varken başka yemeğe de gerek kalmıyor. Oldukça doyurucu olan Siirt'in tescilli lezzeti büryan kebabı kuzu etinden yapılıyor. Büryan kebabının püf noktası ise iyi pişirilmesidir.
Büryan kebabı ayrıca Siirt'te kahvaltıda da tüketiliyor. Hatta büryan ustaları yurt dışından bile talep geldiğini belirtiyor. Büryan kebabı yanına nar gibi kızartılan ve pide ekmek, kuru soğan, domates ve acı biber eşlik ediyor. İşte büryan kebabının yapılışı ve malzemeleri...
BÜRYAN KEBABI MALZEMELER
Kuzu eti ve tuz
Yanında servis için pide, soğan ve domates
BÜRYAN KEBABININ YAPILIŞI
Büryan kebabı tarifi için öncelikle kuyu içerisinde odun yakarak ateşi köz haline getirin.
Kuzu etinin (Yarım gövde) but ve kol kısmını ayırdıktan sonra, leğen kemiğini bırakarak diğer kemiklerden sıyırın. Kemikli etleri, kuyuya yerleşebilecek büyüklükte kulplu kazan içerisine koyun ve su ilave ederek köz üzerine yerleştirin.
Kemiksiz etleri çember şeklinde bulunan demire yerleştirilmiş çengellere, 10-15 tane yarım gövde, leğen kemiğinden asın ve kuyu içerisine havada kalacak şekilde duvarlara değmeden daldırın, kuyunun üstünü metal kapak ile kapatarak kenarları kül ile sıvayın.
Pişme esnasında etin yağı, kazanın içine damlar, bu da kuyu içerisinde duman oluşmadan etin daha lezzetli pişmesini sağlar.
Ortalama 2-2.5 saat pişirin. Pişen kemiksiz etleri kuyudan çıkararak tezgah üstüne asın.
Bıçak ile istenilen miktar kadar keserek tartın ve kuşbaşı büyüklüğünde pide ekmek üzerine doğrayarak, tuzlayıp taş fırında ısıttıktan sonra servis yapın.
Ortalama 3-3.5 saat sonra, kazanı kuyudan çıkarın, pişen kemikli etleri bir tepsi içerisinde tezgaha koyun ve pide ekmek üzerinde servis edebilirsiniz. Ayrıca büryan kebabı yanına kuru soğan, domates ve acı biber de eşlik edebilir. Afiyet olsun...