Hilal Çakır
Pişi tarifinin hamuru çok önemli. Kulak memesi kıvamında olması gereken pişi severek tüketiliyor. Hamurun ise 1 saat mayalanması gerekiyor. İşte detaylar...
Koaly ve pratik kahvaltılıkların başında olan pişi çok seviliyor. Kuru veya yaş maya ile yapılabilen bu pişi nasıl hazırlanır?
KAHVALTILIK PİŞİ TARİFİ İÇİN MALZEMELER
Yarım kg un (3 su bardağı)
1 çorba kaşığı kuru maya(ya da yarım paket yaş maya)
1 tatlı kaşığı şeker
1,5 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar su (1 su bardağı ılık su)
Sıvı yağ
YAPILIŞI
İlk olarak yoğurma kabına kuru maya, şeker ve ılık suyu alarak karıştırın.
Üzerini streç ile kapatarak 5 dakika kadar mayanın aktifleşmesini bekleyin.
Yaş maya kullancaksanız ilk olarak suda erimesini sağlamalısınız.
Daha sonra, tuz ve yavaş yavaş un ekleyerek yumuşak bir hamur hazırlayın.
Üzerini streç film ile kapatarak hamur iki katı kabarana kadar (yaklaşık 1 saat) mayalanmasını bekleyin.
İsterseniz dediğim gibi bu aşamayı geçmek için ekmek fırınlarından hazır ekmek hamuru alabilirsiniz.
Hazırladığınız ya da aldığınız hamurdan parçalar kopararak yağlı zeminde elinizle bastırarak şekillendirin ve kızgın yağda kızartın.
Bu aşamada ellerinizi yağlarsanız çok daha kolay şekil verebilirsiniz.
Şekillendirirken ortasına parmağınızla bir delik açmayı da unutmayın.
Bu işlem pişinin ortasının da güzelce pişmesini ve hamur kalmamasını sağlayacaktır.
Sıcak sıcak servis edin, Afiyet olsun :)