Şifasıyla ünlü padişahların sofrasından eksik etmediği 5 Osmanlı şerbeti

Osmanlı Sarayı'nda ilaçların yerine daha çok şuruplar ve şerbetler tüketilmiş. İki yöntemle hazırlanan şerbetlerin püf noktası tercih edilen besinler veya bitkiler. Peki, padişahlar şifa için en çok hangi şurupları veya şerbetleri tüketmiş? Hangi besinlerin şerbeti yapılmış? İşte hazımsızlıktan iştaha kadar vücutta şifa etkili 5 Osmanlı şerbeti...

Osmanlı sarayında sirke, portakal, gül, limon gibi şifa etkili besinlerin mutlaka şerbeti ya da şurubu yapılırdı. Padişahların çoğunun ilaç yerine bu besinlerden yapılan şurupları veya şerbetleri tükettiği birçok kaynakta yazıyor. Peki, Osmanlı Sarayında padişahlar en çok hangi şerbetleri tüketirdi?

Şifalı besinlerden ve bitkilerden yapılan şerbetler vücutta hazımsızlıktan mideye ve bağırsaklara kadar birçok hastalığa derman oluyor. Özellikle Osmanlı Dönemi'nde düğünlerden, özel gün ve toplantılardan eksik olmayan şerbetler sofralara hem lezzet hem de şifa katıyordu. Şerbetler genelde iki yöntemle hazırlanır. Birincisinde meyvelerin suyu sıkılarak şekerle karıştırılır, ikinci yöntemde meyve suyu şekerle karıştırıldıktan sonra kaynatılır. İşte şifasıyla ünlü 5 Osmanlı şerbeti...

SİRKENCÜBİN

Sirke de dönemin en çok kullanılan ürünlerinden biri. Su bardağı ölçüsüyle su, yemek kaşığı ölçüsüyle bal ve sirkeyi karıştırılır. Örneğin 3 su bardağı su ise 3 yemek kaşığı bal ve sirke olmalıdır. Soğuk olarak tüketilir.

MEYAN KÖKÜ ŞERBETİ

Meyan kökü şerbeti için önce meyan kökü temizlenir ve güzelce ezilir. Üzerine biraz su serpilerek hamur gibi yoğrulur ve suyunu çektikçe bu işlem birkaç kere tekrarlanır. Köklerin üzerine bir miktar daha su eklenerek maya elde edilir ve mayaya biraz su ilave edilerek meyan şerbeti elde edilir. İçileceği zaman bir kabın içerisine meyan kökü, çubuk tarçın ve tane karanfil ve üzerine su eklenerek soğuk ortamda bekletilir. Soğuyan şerbet süzülür.

NAR ŞERBETİ

Özellikle kış meyvesi olan narları şerbet olarak değerlendirebilirsiniz. Narlar ayıklanır bir kapta ezilir. Üzerine biraz su eklenip süzülür ve süzülen su içerisine şeker eklenerek kaynatılır. Daha sonra soğutulup tekrar süzülür ve ikram edilir.

GÜL ŞERBETİ

Gül şerbeti Osmanlı Sarayı'nda misafirlere en çok ikram edilen şerbet ya da şuruplardan biri. 1 çay bardağı gül yaprağı yıkanır ardından geniş bir kaba alınır. Üzerine 1 su bardağı kaynar su dökülerek kabın ağzı sıkıca kapatılıp bir gün bekletilir. Daha sonra içerisine su ve şekerin karıştırılıp kaynatılmasından elde edilen şurup eklenir ve soğutulur. Elde edilen gül şurubu içileceği zaman suyla karıştırılarak tüketilir.

DEMİRHİNDİ ŞERBETİ

Demirhindi şerbeti özellikle Ramazan sofralarının vazgeçilmezi. 600 gram demirhindi 9,5 bardak suyun içinde akşamdan sabaha kadar bekletilir. Sonra kaynatılır ve süzülür. İçerisine şeker eklenerek karıştırıldıktan sonra soğutulur.