Şifasıyla bilinen Antep pekmezi tescillendi! Antep pekmezi nasıl yapılır?

Sağlığa faydası ve şifasıyla bilinen ''Antep pekmezi'' artık coğrafi işaretle tescillendi. Antep pekmezi gastronomi kenti Gaziantep'in geleneksel lezzetleri arasında yer alıyor. Peki, Antep pekmezi nasıl yapılıyor?

IHA

Antep pekmezi Gaziantep'in sevilen ürünleri arasında yer alıyor. Gastronomi kenti Gaziantep’in geleneksel lezzetlerinden biri olan ‘Antep Pekmezi’ coğrafi işaretle tescillendi. Antep dökülgen üzümünden yapılan ve özellikle kış aylarında tüketilen ‘Antep Pekmezi’, sağlık kaynağı olarak bilinmekte.

İHA'da yer alan habere göre Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, yaptığı açıklamada, Türk Patent ve Marka Kurumunun resmi coğrafi işaret ve geleneksel ürün adı bülteninin 82. sayısında, ‘Antep Pekmezinin’, Gaziantep adına tescil edildiğini açıkladı.

Antep pekmezi hakkında bilgi veren Akıncı, şu şekilde konuştu:

“Eşsiz lezzetini dökülgen üzüm, toprak ve güneşten alan, geleneksel hazırlanış biçimiyle asırlık sofra lezzetlerimizin başında gelen, sağlık dostu Antep Pekmezi, borsamız tarafından şehrimizin bir değeri olarak tescil ettirildi. Gazi şehrimize hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ediyorum.” 

ANTEP PEKMEZİ NASIL YAPILIR?

Toplanan üzümler, özel hazırlanan çuvallara konularak ve ezilerek şıraları çıkartılıyor. Harlı ateşlerde kaynatılan üzümler, soğuşma işleminin ardından tekrar süzülerek yeniden ateşte uzun süre kaynatılarak, pekmez hâline getiriliyor. Antep pekmezinin rengi diğer pekmezlerden farklıdır ve macun kıvamında olur.

GAZİANTEP’İN TESCİLLİ ÜRÜN SAYISI 27’YE YÜKSELDİ

Akıncı, Antep Pekmezi ile Gaziantep’in coğrafi işaret tescilli ürün sayısının 27’ye, GTB’nin tescilini gerçekleştirdiği ürün sayısının ise 13’e yükseldiğini belirtti.