Şifa deposu kabak çekirdeğinin mucizevi faydaları

Kabak çekirdeği zengin çinko ve mineral içeriği ile doktorların tavsiye ettiği besinlerin başında geliyor. Sağlıklı yağlar olarak bilinen omega-3 yağ asitleri açısından da çok iyi bir kaynak olan kabak çekirdeği akşam oturmalarının vazgeçilmezi haline geliyor. Peki, kabak çekirdeğinin faydaları nelerdir? Kabak çekirdeği hangi vitamin ve mineralleri barındırır? Kabak çekirdeği hangi hastalıklar için şifa kaynağıdır?

AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA

Kabak çekirdeği yüksek kalori içeriği ile sağlıklı ara öğünlerin başında yer alıyor. Zengin çinko ve minearl içeriğine sahip olan kabak çekirdeğinin faydaları saymakla bitmiyor. Peki, kabak çekirdeğinin faydaları nelerdir? Kabak çekirdeği hangi vitamin ve mineralleri barındırır? Kabak çekirdeği hangi hastalıklar için şifa kaynağıdır? Cevabı şimdi sizlerle...

100 gram kabak çekirdeği, 450 kalori içerir. Ortalama olarak 54 gram karbonhidrat, 18.5 gram protein, 19 gram yağ, 77 mg omega-3 yağ asidi, 62 IU A vitamini (günlük ihtiyacın %1'i), 0.1 mg B2 vitamini (günlük ihtiyacın %3'ü), 0.3 mg B3 vitamini (günlük ihtiyacın %1'i), 9 mcg B9 vitamini (günlük ihtiyacın %2'si) 0.1 mg B5 vitamini (günlük ihtiyacın %1'i, 55 mg kalsiyum (günlük ihtiyacın %6'sı), 3.3 mg demir (günlük ihtiyacın %18'i), 262 mg magnezyum (günlük ihtiyacın %65'i, 92 mg fosfor (günlük ihtiyacın %9'u), 919 mg potasyum (günlük ihtiyacın %26'sı), 18 mg sodyum (günlük ihtiyacın %1'i), 10.3 mg çinko (günlük ihtiyacın %69'u), 0.7 mg bakır (günlük ihtiyacın %34'ü), 0.5 mg manganez (günlük ihtiyacın %25'i) ihtiva eder.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİYOR

Kilo vermek istiyorsanız kabak çekirdeğini her gün tüketmek ise kilo verme sürecinizde duraksamalara yol açabilir. Günlük çinko ihtiyacının bir kısmının karşılanmasını sağlayan kabak çekirdeği Dünya Sağlık Örgütü'nün de önerdiği tüketilmesi gereken gıdalar arasında yer alıyor. Uyku düzeninin sağlanması, bağışıklık sisteminin güçlenmesi, göz ve cilt sağlığının korunması için çinko önem taşır.

1 avuç kabak çekirdeği günlük çinko ihtiyacınızın yüzde 20'sini karşılamaktadır. Aynı zamanda 1 avuç kabak çekirdeğinde bulunan 5 gram protein, kilo verme sürecinize yardımcı olacak besin grupları arasında yer alır.

KALP RİTMİNİ KORUYOR

Protein içeriğinden uzun süre tok kalmayı sağlayan kabak çekirdeği ara öğünlerinizde tercih edebileceğiniz sağlıklı ve tüketmesi pratik besinlerdendir. Ancak yüksek kalori içeriği nedeniyle 1 avuçtan fazla yenilmemeli.

Gün içerisinde tüketilen 1 avuç kabak çekirdeği aynı zamanda günlük magnezyum ihtiyacının yüzde yüzde 20 sini karşılayarak kalp ritminin korunması ve tansiyonun düzelmesi gibi metabolik rahatsızlıklar üzerinde olumlu etki eder.

PROSTAT BÜYÜMESİNİ YAVAŞLATIYOR

Ayrıca günlük omega-3, demir ihtiyacının bir kısmının karşılanmasını da sağlayan kabak çekirdeğinin diyabet hastalığını iyileştirici etkisine yönelik çalışmalar devam etmektedir.

Kabak çekirdeğinin içerdiği vücutta serotonine dönüştürülen triptofan da uyku problemi yaşayanlar için çok faydalıdır. Kabak çekirdeği menopoz döneminde görülen belirtileri hafifletir ve erkeklerde ise prostat büyümesini yavaşlatır.