Şifa deposu: Aronya meyvesinin faydaları nelerdir? Aronya meyvesi nerede yetişir?

Halk arasında “süper meyve” olarak anılan Aronya meyvesi kanserden strese kadar birçok hastalığa şifa oluyor. Aronya ükemizin her bölgesinde yetişme potansiyeline sahip meyveler arasında en güçlü antioksidan özelliğiyle biliniyor. İşte şifa deposu aronyanın faydaları...

IHA

Sağlık yönünden çok faydalı olduğu bilenen Aronya meyvesinin faydaları merak ediliyor. İçerdiği vitaminler bakımından oldukça zengin olan meyve, yapılan araştırmalarda kanser hücrelerini yok ettiği belirtildi. Peki, aronya nerede yetişiyor? 

Halk arasında “süper meyve” olarak anılan Aronya, aynı zamanda geleneksel tıbbı tedavilerde bile kullanılıyor. Sağlığa olan sayısız faydasının keşfedilmesi üzerine Tarım ve Orman Bakanlığının desteğiyle 2012 yılı itibarıyla yetiştirilmeye başlanan Aronya, ükemizin her bölgesinde yetişme potansiyeline sahip meyveler arasında en güçlü antioksidan özelliğiyle oldukça faydalı bir besin.

Trabzon’un Akçaabat ilçesinde, alternatif tarım ürünlerinin geliştirilmesine yönelik Akçaabat Belediyesi, Akçaabat Kaymakamlığı ve Akçaabat Ziraat Odası Başkanlığı’nın işbirliği ile Aronya yetiştiriciliği projesi gerçekleştirildi.

Burada bir konuşma bir yapan Başkan Ekim, Aronya meyvesinin insan sağlığına pek çok yararı olduğunun bilindiğini belirterek “Anavatanı Kuzey Amerika olan Aronya meyvesinin insan sağlığına pek çok yararı olduğu bilinmektedir. Ülkemizde son zamanlarda üretilmeye başlanan bu bitki, yüksek miktarda antioksidan içermektedir. Bu özelliği sayesinde hem ilaç hem de kozmetik sanayisinde kullanılmaktadır.” dedi.

ARONYA MEYVESİ NEYE İYİ GELİYOR?

Kronik hastalıklarla baş ederek bağışıklığı güçlendiren Aronya meyvesi hastalıklara karşı adete kalkan oluşturarak buna bağlı da gelişen bazı ruhsal komplikasyonları bile önler.

Özellikle günümüzde yaygınlaşan kronik strese karşı etkili bir meyve olan Aronya’nın faydaları şunları:

“Kandaki kolesterol seviyesini dengede tutarak damar tıkanıklığını önler. 

Böylece kalp krizi, yüksek tansiyon ve felç gibi ciddi rahatsızlıkları riskini azaltır.

Düzenli tüketildiğinde akciğerleri ve karaciğeri temizleyerek zararlı bakterileri idrar yolu ile vücuttan atar. 

Bunun yanı sıra tüm sindirim sistemini de olumlu etkileyerek buralarda biriken yemek kalıntılarını temizler. 

İçerdiği kolajen ve elastion lifleri sayesinde damar ve kemiklerin gelişimini etkiler. Bu sayede kan dolaşımının performansını da artırarak hastalıklara karşı oluşan zeminleri ortadan kaldırır. 

Kalp atışını kontrollü atması sağlar.”