Sıcaklarda hamilelik için hayat kurtaran 9 öneri

Hamilelikte su içme, güneş kremi, diyet, uyku ve giyim gibi birçok konu büyük bir öneme sahip. Havaların ısındığı bugünlerde hamilelerin günde 3 litre su içmesi gerektiğini söyleyen Kadın Doğum ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Emine Zeynep Yılmaz, hamileler için hayat kurtaran 9 madde sıraladı.

AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA

Merve Kantarcı Çulha

Hamilelik döneminde diyetten spora ve güneş kremine kadar birçok konu merak konusu. Özellikle güneşli günlerde sıcakla mücadele eden hamileler için 9 öneride bulunan Kadın Doğum ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Emine Zeynep Yılmaz, yazın bulantı için limonata serinlemek için yüzmeyi tavsiye etti.

Aksam.com.tr'den Merve Kantarcı Çulha'ya açıklamalarda bulunan Medipol Esenler Üniversite Hastanesi Kadın Doğum ve Hastalıkları Uzmanı Dr Öğr.Üyesi Emine Zeynep Yılmaz, sıcaklarda hamileler için hayat kurtaran 9 madde sıraladı.

1. BOL SU İÇME

Günde 2,5-3 litre su içilmeli. Taze sıkılmış şekersiz meyve suları da tercih edilebilir, ancak gebelik şekeri olan hastalar bundan kaçınmalı. Yetersiz su alımı sıcak basmasına sebep olabilir.

2. DİYET

Sebze, yeşillik, salata ve meyveyi (özellikle karpuz, fazla miktarda olmamak üzere) mutlaka yemeklerinize ekleyin. Yoğurt, ayran özellikle serinleticidir. Aşırı tereyağlı, çok baharatlı ve tuzlu yiyeceklerden kaçının. Bulantı için limonata tercih edebilirsiniz.

3. YÜZME/EGZERSİZ

Serinlemenin en güzel yollarından biri olan yüzme gebelikte mutlaka tavsiye ediliyor. Ancak çok sıcak olan 11.00-14.00 arasından kaçınılmalı. Günün erken saatleri veya öğleden sonra/akşama doğru hafif serinlikte tercih edilebilir. Havuzdan veya denizden çıktığınızda mutlaka yüzme kıyafetinizi değiştirin. Yüzme aynı zamanda bel ağrılarınızı da hafifletecektir.

4. AYAKLARI YÜKSELTME

Bacaklarınızın altına yastık veya minder koyarak yükseltirseniz ayağınızdaki ödem birikiminize yardımcı olabilir.

5. GİYİM-AYAKKABI

İnce koton kıyafetlerinizi beyaz veya pastel renklerde tercih edin. Ayak terlemesinden kaçınmak için hava alan ayakkabılar daha uygun olur.

6. GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ/ŞEMSİYE/ŞAPKA

Koruyucu özelliği yüksek olan bir güneş gözlüğü edinin ve dışarda kaldığınız sürece kullanın. Şemsiyeyi veya şapkayı güneşin etkilerinden korunmak için yanınızda taşıyabilirsiniz.

7. UYKU

Günün en sıcak saatleri olan öğlen vakitlerinde en az 30 dakikalık bir uyku tercih edelim.

8. SICAKTAN KAÇINMA

Gebelerin sıcağa olan daha fazla hassasiyetleri nedeniyle, iyi havalandırılmış bir odada, soğutulmuş ve hafif nemli bir havluyu baş boyun ve başın üstüne yerleştirilmesi hissedilen sıcaklığın düşürülmesine fayda edebilir.

9. GÜNEŞ KREMİ

Gebelerde vücut ve yüzde oluşabilecek lekelere karşılık mutlaka en az 30 veya 45 SPF içeren güneş kremi uygulanmalı.