Sıcak havalarda ishal, kusma ve bulantı şikâyetlerinin sebebi salmonella bakterisi olabilir. Salmonella gıda zehirlenmesi yapan bir bakteridir. Genelde kanatlı ürünlerden veya bu bakterinin olduğu bir gıdadan bulaşıyor.
Herkesin vücut direncini farklı etkilese de bu bakteri ishal, kusma ve bulantı şikâyetleri ile ortaya çıkıyor. Bireyin direncine ve aldığı bakterinin yüküne göre hafif ishalden ölüme kadar seyreden tablo görülebiliyor.
ZEHİRLENMEMEK İÇİN BUNLARA DİKKAT
Et ya da tavuk tüketilen yerlerde hijyene dikkat edilmeli. Marketten aldığınız kanatlı etinde bir adet olan salmonella, sıcak havalarda bir saat içinde milyonlarca adede ulaşabilir.
Salmonella çok hızlı yayılan ve çoğalan bir bakteri türüdür, özellikle sıcak yaz aylarında daha dikkatli olunmalıdır.
Marketten aldınız, soğuk zincirden çıktı, bu durumda hızla işlenmeli ya da tekrar soğuk zinciri devam ettirilmeli.
Kanatlı eti parçalayan bıçakla salata için sebze doğranmamalıdır. Cacık, salata yiyen, çorba içen biri bile salmonella yüzünden zehirlenebilir. Bu, kanatlı kesilen bıçakla cacık içine salatalık doğranması yüzündendir ya da çapraz bulaşma ile çorbaya geçmiştir.