Sıcak çarpmasında ortaya çıkan belirtilere dikkat! Hastanelik olabilirsiniz

Yaz aylarında sıcak çarpmasına karşı uyaran uzmanlar, sıcak çarpması belirtilerini sıraladı. Özellikle güneş ışınlarının dik geldiği öğlen sıcağında dışarı çıkılmaması tavsiye ediliyor. Sıcak havalarda en çok etkilenen gruplar 4 yaşından küçük çocuklar, 65 yaş ve üzerindeki yaşlılar, hamileler ve aşırı kilolular... İşte sıcak çarpması belirtileri...

IHA

Yaz sıcaklığı artınca sıcak çarpması da kaçınılmaz oluyor. Bazen isteyerek bazen de mecburi olarak güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde dışarı çıkıyoruz. Farkında olmadan sıcak çarpmasına yakalanmak vücutta birtakım sorunlara neden oluyor.

İHA'ya açıklamalarda bulunan Denizli İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk, önümüzdeki günlerde zaman zaman 40 dereceyi bulacak hava sıcaklıklarının, sıcak çarpmasına yol açabileceğini ve beraberinde ciddi rahatsızlıkların yaşanabileceğini belirtti.

SICAK ÇARPMASI NEDİR?

Sıcak çarpması, yüksek sıcaklıklara uzun süre maruz kalma veya yüksek sıcaklıkta fiziksel efor sonucu vücudun aşırı ısınmasının neden olduğu acil tedavi gerektiren bir durumdur.

SICAK ÇARPMASI BELİRTİLERİ

Sıcak çarpması, ısı senkopu, ısı krampları gibi sıcakla doğrudan ilişkili bir dizi hastalığa neden olabilir.

Sıcak çarpmasının, ana bulgusu 40 derece üzerindeki yüksek vücut ısısı olup, bulantı, kusma, baş ağrısı, çarpıntı, bilinç bozukluğu, konuşmada bozukluk, sinirlilik, davranış değişikliği, nöbet gibi belirtiler ortaya çıkabilmektedir.

Aşırı sıcaklar, mevcut kronik hastalıkların kontrolünü zorlaştırarak ağırlaşmasına, dolayısıyla hastane başvurularının artmasına, hatta ölüme neden olabilir.

Bu havalardan en çok etkilenen gruplar 4 yaşından küçük çocuklar, 65 yaş ve üzerindeki yaşlılar, bakıma ihtiyacı olanlar, hamileler, aşırı kilolular, açık alanda çalışanlar, kronik hastalığı olanlar, sürekli ilaç kullanan kişilerdir" diye konuştu.