Sıcak çarpmasına önlem meyveler! Tansiyonu korurken ferahlatıyor

Hava sıcaklıklarının artması birçok sağlık sorununa yol açıyor. Bunlardan en bilineni ise sıcak çarpması. Peki sıcak çarpmasına karşı neler tüketilmeli?

Sıcak havalara karşı herkesin dikkatli olması ve önlem alması gerektiğini hatırlatan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Eyyüp Kenan Özok, "Gündelik alışkanlıklar yaz mevsimine göre değiştirilmeli, vücut serin tutularak su kaybı önlenmeli.

Öğle saatlerinde koşanlar sabah erken veya akşam saatlerini tercih etmeli.

Mevsime uygun beslenmeye ve özellikle de bol su içmeye dikkat edilmeli.

Terli ve soğuk cilt, bitkinlik, susama hissi, kas krampları, baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, kusma ve idrar koyulaşması gibi durumlar sıcak çarpmasının yaygın belirtileri arasında yer alıyor.

Damarların genişlemesi nedeniyle tansiyon düşer ve vücutta kan dolaşımını sağlamak için kalbin daha hızlı ve yoğun çalışması gerekir.

Bu durumda damarlarda oluşan sızıntı yüzünden isilik veya ayaklarda şişme görülebilir.

Tansiyon daha fazla düşerse hayati organlara yeterince kan ulaşamaz ve kalp krizi riski artar.

Terleme yüzünden vücutta hem sıvı hem de tuz kaybı olur ve aralarındaki denge bozulur.

Tansiyonun düşmesiyle birlikte bu sorun, sıcak bitkinliği olarak adlandırılan soruna yol açar.

ÖĞLE SAATLERİNDE DIŞARI ÇIKILMAMALI

Dışarıya çıkarken açık renkli, hafif ve bol giysiler tercih edilmeli.

Sıcak altında ağır spor ve fiziksel aktivitelerden kaçınılmalı.

Su başta olmak üzere yeterli sıvı alımına dikkat edilmeli. Mümkün olduğunca gölgede veya klimalı ortamlarda vakit geçirilmeli" şeklinde konuştu.

Ayrıca güneşin zararlı ışınlarından korunmak için güneş koruyucu krem kullanılmalı.

SICAK HAVALARDA BUNLARI TÜKETİN

Dr. Eyyüp Kenan Özok, vitamin ve mineral açısından zengin olan ayrıca sıvı kaybını da önleyen aşağıdaki 11 gıdanın sıcak havalarda tüketilmesini önerdi:

Buzlu kahve

Buzlu çay

Çilek

Domates

Yaban mersini

Kabak

Karpuz

Yazın en sevilen ve en çok serinleten meyvelerinden kavun ve karpuz, lif oranları düşük meyvelerdir. Bu nedenle de glisemik indeksleri düşüktür. 200 gram karpuz ve kavunda 13-15 gram karbonhidrat bulunur.