Görülmüyor ama duyuluyor...

Ses canlılarda oldukça önemli bir konudur. Başta iletişim sağlamamıza yarayan ses, farklı şekillerde duyulabilir. Bu durum sesin şiddetiyle alakalıdır. Ses her ne kadar görülemez olsa da belirli bir kuvvet uygulayabilmektedir. ‘Sesin şiddetine ne denir?’ sorusunun yanıtı haberimizde…

Ses farklı şiddetlerde duyulabilir. Sesin şiddetine gürlük diyebiliriz. Desibel metreyle ölçülen sesin birimi desibeldir. Desibel logaritmik ve boyutsuz bir birimdir. Yüksek desibele ait sesler kulaklarda ciddi sorunlara neden olabilmektedir. Tüm detaylar haberimizde...

SESİN ŞİDDETİNE NE DENİR?

Ses şiddeti; Sesin farklı uzaklıklardan farklı şekilde duyulmasına denir. Başka bir deyişle Gürlükte denilebilir. Birimi Desibeldir (dB). Desibel metreyle ölçülür. İşlemlerde genlik olarak kullabılabilir.

Desibel (dB), belirli bir referans güç ya da miktar seviyeye olan oranı belirten, genelde ses şiddeti için kullanılan logaritmik ve boyutsuz bir birimdir. Desibel daima iki değer arasındaki karşılaştırmadır. Bunun sonucu olarak da çoğu kez ölçülen güç değeri değişik olmasına rağmen desibel sayısı aynıdır. Desibelin yaygın olarak ses şiddeti birimi olduğu sanılır ama aslında ses şiddeti karşılaştırmalarında da kullanılabilen bir karşılaştırmadır. Telefon kullanılmaya başlandığında ilgili kurumlar bir iletim birimi bulmak/kullanmak sorunu ile karşılaşmışlardı. Doğal olarak o zaman iletim ya da haberleşme denince akla çoğunlukla telefon gelmekte idi.

Bu konudaki ilk öneri, Alexander Graham Bell tarafından telefonun bulunmasından iki yıl sonra 1887'de W. H. Pierce tarafından ortaya atılmıştı. O zaman Amerika ve Avrupa'da kullanılmaya başlanan telefon standartları arasında bir uyum yoktu. Amerikalı ve Avrupalı telefon şirketlerinin kendi kıtaları için daha uygun olacağını düşündükleri ve ısrar ettikleri birkaç birim üzerinde uzlaşmalar oldu. Eylül 1927'de İtalya'da tam olarak bir uzlaşma sağlanamasa da iki adet birim üzerinde karar verildi. Birinci birimde "e" doğal logaritmanın tabanını ve üs kuvvetleri oranını temel alan birim ile 10 sayısının kuvvetleri oranını temel alan birim kaldı. Birinci birimde doğal logaritma kullanıldığı için bulucusu John NAIPERonuruna "neper" denmesi önerildi. İkinci birimde ondalık logaritma kullanılıyordu ve bu birime de telefonu bulmuş olan *Alexander Graham BELL onuruna "Bell" denilmesi önerildi. İşte desibel sözcüğü buradan doğmuş oldu.