Dondurmalı irmik helvası tarifi, yaz aylarında pek çok kişi tarafından araştırılabiliyor. Çünkü bu tatlı, serinlik hissi sağlayabilmesinin yanı sıra adeta damaklardan silinmeyecek bir lezzeti de oluşturabiliyor. Ayrıca doğru tarif ile pratik bir şekilde hazırlanabiliyor.
DONDURMALI İRMİK HELVASI TARİFİ
Dondurmalı irmik helvası tarifi zor gibi gözükse de birkaç malzeme ile hazırlanabiliyor. Nitekim dondurmalı irmik helvası tarifinin hazırlanışı için gerekli olan malzemeler şu şekilde;
500 gram irmik ve 1 paket margarin veya tereyağı (250 g.). Şerbeti için 1 su bardağı su, 2 su bardağı şeker ve 2 su bardağı süt. Üzeri için fıstık (isteğe bağlı farklı süsleme de yapılabilir) ve içi için sade dondurma. HAZIRLANIŞI
Dondurmalı irmik helvası için gerekli olan malzemeler toparlandıktan sonra hazırlanışına geçilebilir. Nitekim dondurmalı irmik helvası tarifi şu şekilde gerçekleşiyor;
Şeker, süt ve su küçük bir tencereye koyulur. Şeker eriyene kadar karıştırılarak ısıtılır (kaynamasına gerek olmuyor, şekerin erimesi yeterli oluyor). Devamında irmiğin rahatça kavrulabileceği bir tencerenin içine margarin alınarak eriyene kadar beklenir. Akabinde irmik de ilave edilir. Tahta bir kaşık ile irmiğin rengi koyulaşana kadar devamlı karıştırılır ve kavurma işlemi sağlanır. İrmiğin rengi döndükten sonra küçük bir kabın içerisine bir kaşık irmik alınır ve üzerine bir kaşık şerbet dökülerek rengi kontrol edilebilir. Rengi yeterli ise şerbet dikkatlice ilave edilerek tencerenin kapağı hemen kapatılır (eğer hemen yapılmazsa şerbet sıçrayabilir). Sonra 6-7 dakika kadar daha karıştırılır ve koyulaşması için beklenir. Devamında ocak kapatılarak tencerenin kapağı kapalı bir şekilde bekletilir (burada helvanın demlenmesi beklenir). Sonra bir kasenin içerisine, ortası boş bırakılarak kenarlarına ve dibine gelecek şekilde helva koyulur. Orta kısmına ise dondurma ilave edilir. Sonra sunum yapılacak tabağın üzerinde ters çevrilerek servise hazır hale getirilir. Servis etmeden önce üzerine fıstık ile süs yapılabilir. Akabinde hazırlanan dondurmalı irmik helvası afiyetle tüketilebilir.