Yaz aylarının gelmesiyle birlikte soğuk tatlılar da araştırılmaya başlandı. Nitekim en fazla araştırılan tariflerden biri de güllaç tarifi oldu. Pratik hazırlanışı ve lezzetli tadıyla damaklardan silinmeyen güllaç, basit bir şekilde hazırlanabiliyor. Tek yapılması gereken güllaç tarifi için gerekli olan malzemeleri toparlamak ve birkaç adımda sunuma hazır hale getirmek.
Sütlü yapısıyla adeta damaklardan silinmeyecek bir lezzet haline dönüşebilen güllaç, birkaç adımda hazırlanabiliyor. Ancak güllaç tarifine geçmeden önce gerekli malzemelerin hazırlanması gerekiyor. İşte güllaç tarifi için gerekli olan malzemeler şu şekilde;
12 adet güllaç yaprağı.
3 su bardağı toz şeker.
3 litre süt.
2 su bardağı ceviz içi.
1 paket vanilin
Üzeri için gerekli olanlar;
8 adet taze nane yaprakları.
8 adet çilek.
4 yemek kaşığı ceviz içi (ince çekilmiş olmalı).
4 yemek kaşığı toz Antep fıstığı.
Güllaç tarifi pratik bir şekilde hazırlanabiliyor. İşte söz konusu tarif;
Süt derin bir tencerenin içerisine alınarak üzerine toz şeker ilave edilir.
Akabinde 1 paket vanilin de sütün üstüne eklenir. Devamında orta ateşte şeker eriyinceye kadar karıştırılır. Süt, eli hafif yakacak kıvama geldiğinde ocaktan alınır.
Sonra 2 su bardağı ceviz, irili ufaklı ve dişe gelir kıvamda olması için bıçakla doğranır.
Devamında güllacın hazırlanacağı kabın içerisine ılık sütten bir kepçe eklenir.
Sonra kullanılacak kabın boyutuna uygun şekilde bölünen güllaç yaprakları eklenir.
Akabinde güllaç yapraklarının parlak yüzü üste bakacak biçimde ve hepsi ıslak bir şekilde kaba güzelce yerleştirilir.
Güllaç yapraklarının sütü çekmeleri için 5 dakika kadar beklenir. Sonra doğranan cevizler güllaca eklenir ve kalan güllaç yaprakları da ıslatılarak üzerine eklenir.
Devamında buzdolabında 2 saatten fazla bekletilen güllaç, servise hazır hale gelmiş olur.
Ayrıca taze nane yaprakları, dövülmüş ceviz, çilek ve toz fıstık ile süslenerek de servis edilebilir.