Sentetik tatlandırıcılar zekayı geriletir mi?

İçeceklerde, pasta süslerinde ve daha birçok besinde yapay tatlandırıcılar bulunur. Hafıza, beyin ve zeka üçgenine dinamit koyan bu maddeler insan sağlığıyla oynuyor. Zekaya etkileri ise oldukça şaşırtıcı. İşte detaylar...

AKSAM.COM.TR

Doğal tatlandırıcıların yerine çok daha ucuz oldukları için gıda maddelerinden ilaç sanayine birçok alanda kullanılan sentetik tatlandırıcılar ciddi sağlık riskleri taşıyor. İşte yapay tatlandırıcıların insan sağlığına verdiği hasarlar.

İlaç sanayinden gıda sanayiye çok geniş bir alanda kullanılan yapay tatlandırıcılar birçok hastalığın önünü açıyor. Hafıza kaybından, beyin tümörüne birçok hastalığa davetiye çıkartıyor. İşte ucuz olduğu için kullanılan sentetik tatlandırıcı maddeler.

HAFIZA KAYBINDAN, BEYİN TÜMÖRÜNE BİRÇOK SEMPTOMLARA NEDEN OLUYOR

Uzmanlar sentetik (yapay) tatlandırıcılara dikkat edilmesi konusunda insanımızı uyarıyor. Bazı üreticiler hafıza kaybından, beyin tümörüne kadar kaygı verici semptomlara neden olan sentetik tatlandırıcıları doğal tatlandırıcıların yerine, çok ucuz oldukları için gıda maddelerinden ilaç sanayine birçok alanda tatlandırıcı olarak kullanıyor.

ASPARTAM, ASESÜLFAM-K VE SAKARİN KOMBİNASYONUNA DİKKAT!

Sentetik tatlandırıcıların en fazla kullanım alanlarının toz ve sıvı içecekler olduğuna dikkat çeken uzmanlar, "İlaç sanayinde, şekerleme ve pasta ürünlerinde aspartam, Asesülfam-K ve Sakarin kombinasyonu kullanılmaktadır. Şeker hastalarının kullanımı oldukça düşük olması ve kullanan insanların yaş seviyelerinin yüksek olmasına rağmen alzheimer riski oluşturduğu bildirilmektedir. Fakat içeceklerde kullanımı, özellikle aspartamın içinde bulunan fenilalalin isimli amino asidin çocukların zekâ gelişimlerini olumsuz yönde etkilediği klinik deneylerle kanıtlanmıştır" diyor.

DOĞAL ŞEKERDEN 200 KAT DAHA TATLI

Doğal şekerden 200 kat daha tatlı olan Asesulfam- K; fırın ve pasta ürünlerinde, sakızlarda, jelatinli şekerlemelerde ve meşrubatlarda kullanılmaktadır. Yapılan laboratuvar testlerinde iki fare araştırmasında bu maddelerin kansere sebep oldukları ve diğer çalışmalarda ise bu katkı maddesinin güvenirliğinin bulunmadığı ispatlanmıştır.

SUNİ TATLANDIRICI ISININCA ASİDE DÖNÜŞÜYOR

Uzmanlar, Asesulfam- K suni tatlandırıcısının ısısı 86F (30C) seviyesine ulaşınca, içindeki metil alkol, formaldehite, sonra da formik aside dönüştüğünü, bunun da metabolik asidozise yol açtığını belirtiyor. Metanol zehirlemesi diğer koşulları açısından multiple sclerosis benziyor. Doktorlar insanlara yanlışlıkla multiple sclerosis teşhisi koyuyor. MS ölüme yol açmazken metanol zehirlemesi öldürücü oluyor. Şişelerde, kutularda 'Soğuk içiniz' ibaresi göze çarpıyor. İçeceklerdeki soğuk içmenizi bildiren bu ibare, sizin zevkinizi artırmak için değil kimyasal reaksiyonları engellemek ve oluşan formaldehit ve formik asidin sizi zehirlememesi için öneriliyor.