Semsek tarifi ve yapılışı: Semsek nedir, nasıl yapılır?

Semsek normal bir zamanda yapılabildiği gibi genellikle özel günlerde, bayramlarda, misafir davetlerinde çayın yanına yapılmaktadır. Kahvaltılarda da servis edilen Semsek'in yapımı zahmetli olduğu gibi bir o kadar lezzetlidir. Peki Semsek nedir, nasıl yapılır? İşte Semsek tarifi ve yapılışı

Damak tadı olarak iç harcı ile birlikte hamurun güzel bir birlikteliğinden meydana gelen semsek sabah kahvaltıların vazgeçilmezi haline geldi. Aynı şekilde öğle yada akşam çayın yanına da servis edile bilen semsekin tarifi ve yapılışı ile ilgili merak edilenleri bu haberimizde derledik.

Urfa yöresine ait semsek, hamur işleri arasında pratik sayılabilecek sürede hazırlanabilen, lezzeti bir yediğinde bir daha unutamayacağınız güzellikte bir tarif. Sabah kahvaltıda tüketmek için Urfa yöresinden gelen Urfa peyniri ile pişirildiğinde tadına doyum olmaz.

Şanlıurfa yöresine ait olan semsek görünümü olduğu kadar lezzeti de güzel olan yöresel bir yemek. Tarifi ve yapılışı basit olan bu yemeğimizde kullandığınız malzemeler ne kadar doğal olursa yemeğin tadı da o kadar güzelleşecektir.

YAPIMI İÇİN MALZEMELER

500 gram kıyma

Yarım demet maydanoz

4 adet kuru soğan

1 yemek kaşığı isot

1 tutam karabiber

1 tutam kimyon

1 tutam tuz

Hamuru için:

1 tutam tuz

3 su bardağı un

1 yumurta

Kızartmak için:

Sıvı yağ

SEMSEK TARİFİ NASIL YAPILIR?

Öncelikle geniş bir tavaya biraz zeytinyağı ve doğranmış soğanları ilave edin.

Soğanı biraz kavurduktan sonra eti ve baharatları ekleyip kavurmaya devam edin.

En son kapağını kapatmadan önce doğradığınız maydanozları ekleyin bir iki karıştırın ve kenarda dinlendirin.

Ardından hamur malzemelerini bir kaba alın ve yoğurmaya başlayın.

Hazırladığınız hamuru ceviz büyüklüğünde parçalara ayırın ve merdane yardımıyla avuç içi büyüklüğünde açın.

Açılan hamurlara iç harcı eşit bir şekilde dağıtın ve hamurun kenarları üst üste gelecek şekilde sıkı kapatıp kenarlarını parmağınızla bastırın.

Kızgın yağda her birini arkalı önlü kızartın.

Kızarttıktan sonra yağını bir kağıt havlu yardımıyla çektirin ve servis edin. Afiyet olsun...

PATLICANLI SAC SEMSEĞİ TARİFİ

Kıyma, bir tavada ince doğranmış soğanla kavrulur. Patlıcanda ince ince doğranır kıymanın ardından tavaya eklenir. Maydanoz ince ince doğranır, tuz ve kara biberle birbirine karıştırılır.

Hamur, ağzı açık olduğu gibi yoğrulur, küçük mandalina büyüklüğünde bezelere ayrılır, tatlı tabağı büyüklüğünde açılır. Çok ince olmamak kaydıyla yarı tarafına harç konularak diğer tarafı üzerine kapatılır. Kenarı kesilerek yağda iki tarafı pembeleşinceye kadar kızartılır. Peynirli semsek de kıymalısı gibi yapılır.

Yalnızca harcına ufalanmış tuzsuz ya da tuzu alınmış peynir, çok ince doğranmış yeşil soğan ve maydanoz, tuz ve pul biber konulur. Bir de tatlı semsek vardır ki, harcına yalnızca ufalanmış tuzsuz peynir konularak yapılır. Bu halde ya şeker balına ve yahut pekmeze batırılarak yenilir.