Şekeri zirveye çıkarıyor! Günde bir dilim ekmek tüketirseniz ne olur?

Ekmek hayatımızın vazgeçilmez besini. Ekmek birçok çeşide sahip. Yapıldığı una göre ekmeğin çeşidi değişir. Ekmek kan şekerinde değişime neden olabilir. Peki ekmek tüketirseniz ne olur?

AKSAM.COM.TR

Ekmek glisemik indeksin ayarlarıyla oynuyor. Özellikle beyaz ekmek tüketmek hızlı acıkmaya yol açar. Bağışıklığı da zayıflatan beyaz ekmek zararları neler?

İşte 1 dilim beyaz ekmeğin vücudumuza etkileri:

Kan şekerini yükseltir

Beyaz ekmek, yüksek glisemik indekse sahip bir gıda maddesidir bu yüzden rafine un içeriği nedeniyle hızla sindirilir ve kan şekerinin ani bir şekilde yükselmesine neden olur. Bu durum, insülin direncini artırarak tip 2 diyabet gibi metabolik hastalıkların ortaya çıkmasına zemin hazırlar. Beyaz ekmeği fazla tüketmek, kan şekeri dalgalanmalarına neden olurken, uzun vadede şeker hastalığının gelişimine yol açar.

Lif içeriği düşüktür

Beyaz ekmeğin işlenmiş un içeriği, lif açısından son derece eksik kalır. Lif, sindirim sisteminin düzgün çalışması, bağırsak hareketlerinin düzenli olması ve tokluk hissinin sağlanması için hayati önem taşır. Beyaz ekmek, bu ihtiyaçları karşılama noktasında eksik kaldığı için sindirim problemleri, özellikle kabızlık gibi rahatsızlıklara neden olabilir. Öte yandan lif eksikliği, kan şekeri seviyesinin dengelenmesinde sorun yaratır.

Kilo aldırır

Beyaz ekmeğin hızla sindirilmesi kısa sürede açlık hissedilmesine neden olur. Bu, daha fazla yemek yeme isteğine yol açarken, yüksek kalori alımına neden olabilir. Sürekli olarak beyaz ekmek tüketmek, vücuda fazladan kalori alımına neden olur ve zamanla kilo artışı yaşanabilir.

Bağırsak sağlığına zarar verir

Beyaz ekmek, lif eksikliği nedeniyle bağırsak florasını olumsuz etkilerken bağırsak dostu bakteriler, sindirimi kolaylaştırır ve bağışıklık sistemine katkıda bulunur. Ancak beyaz ekmek, bu yararlı bakterileri besleme noktasında eksik kalır ve uzun vadede bağırsak sağlığı sorunlarına yol açabilir. Bağırsak florasında bozulmalar, sindirim güçlüğü, gaz, şişkinlik ve inflamasyon gibi çeşitli rahatsızlıklara neden olabilir.

Vitamin ve mineral açısından eksik kalır

Beyaz ekmek, işlenmiş un kullanıldığı için besin değeri bakımından oldukça zayıf kalır. İdeal olarak ekmekler, vücuda enerji sağlayan karbonhidratlar, proteinler, vitaminler ve mineraller sunmalıdır ancak beyaz ekmek, bu besin öğeleri bakımından eksik kalır. B vitamini, demir, çinko ve magnezyum gibi minerallerin eksikliği, uzun vadede vücutta enerji düşüklüğü, zayıf bağışıklık ve genel sağlık problemlerine neden olur.

Kalp hastalıkları riskini artırır

Beyaz ekmeğin içerdiği rafine karbonhidratlar, kötü kolesterol (LDL) seviyelerini artırabilir. Bu da damar tıkanıklığına yol açarken, kalp hastalıkları riskini önemli ölçüde artırabilir. Aynı zamanda trigliserit seviyelerinde yükselme ve kan basıncı problemleri, kardiyovasküler hastalıkların gelişmesine zemin hazırlayabilir.

Bağışıklık sisteminin zayıflamasına yardımcı olur

Beyaz ekmek, besin değeri açısından yetersiz olduğu için vücuda yeterli vitamin ve mineral sağlayamaz. Bu durum, bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olurken, uzun süreli beyaz ekmek tüketimi vücudun hastalıklara karşı direncini düşürebilir ve enfeksiyonlara karşı daha savunmasız hale gelmesine yol açabilir.