Şeker hastalığına son! Bunları tüketen adeta yeniden doğmuş gibi oluyor

Şeker hastalığı olanlar günlük beslenme şekline ve egzersiz yapmaya önem göstermeleri gerekir. Sağlıklı besinler tüketerek kan şekerini dengelemek etkili bir yöntemdir. Peki hangi besinler tüketilmelidir? İşte haberin detayları…

Şeker hastalığında kan şekeri dengesini dikkatli seçilen besinleri tüketerek organların zarar görmesi engellenebilir. Buda diyabetik beslenme ile sağlanmalıdır. Aç kalma süresinin uzun olması şeker hastaları için doğru bir seçenek değildir. Bu yüzden azar azar kan şekerini yükseltmeyecek gıdalardan faydalanmak gerekir.

ŞEKER HASTALIĞI NEDİR?

Ölümcül birçok hastalığın başında gelen şeker hastalığı çağımızın en çok görülen vakalarından birisidir. Hastalığın tam adı diabetes mellitus'tur. Yunancada şekerli idrar anlamına gelir. Hastalığın nedeni insülin hormonu üretiminin herhangi bir sebepten ötürü yetersiz olması veya vücut dokularının insüline karşı duyarsız hale gelmesidir.

ŞEKER HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Şeker hastalığı kendini üç temel belirti ile gösterebilir. Bunlar gereğinden fazla yemek yeme ve doymama hissi, sık idrara çıkma, ağızda kuruluk ve tatlılık hissi ve buna bağlı olarak aşırı su içme isteği olarak sıralanabilir.

* Yorgunluk ve halsizlik

* İstemsiz ve hızlı kilo kaybı

* Bulanık görme

* Yaraların normalden daha geç iyileşmesi

* Ayaklarda uyuşma veya karıncalanma

* Ağızda aseton benzeri koku oluşumu

ŞEKER HASTALIĞINA YAKALANMANIN SEBEPLERİ NELERDİR?

* İleri yaş

* Obezite

* Hareketsiz yaşam

* Stres

* Gebelik sırasında getasyonel diyabet oluşumu ve normalden yüksek doğum ağırlıklı bebek dünyaya getirme

ŞEKER HASTALIĞINA İYİ GELEN BESİNLER NELERDİR?

Önerilen besinler düşük glisemik indeks ve yüke sahip olmakla beraber kalsiyum, magnezyum, potasyum, A,C,E vitaminlerince de zengin besinlerdir.

TAM TAHILLAR

Şeker hastalığı ile mücadelede karbonhidratları kesmek doğru bir adım değildir. Diyabetleri kişiler öğünlerinden beyaz ekmeği tamamen çıkarıp tam buğday, çok tahıllı çavdar ya da kepekli ekmeği ekleyebilirler.

BALIK

Şeker hastaları aynı zamanda kalp hastası olma adayıdır. Balıklar içerdiği omega-3 zenginliğiyle insülin direncinin inmesine büyük faydası vardır.

KIRMIZI MEYVE

Yaban mersini, böğürtlen, kiraz gibi koyu kızıl renklere sahip meyvelerin antioksidan içeriği çok fazladır. Araştırmalar bu tür meyvelerin şekeri hastalığını dengelemekte yardımcı olduğunu öne sürmüştür.

TARÇIN

Bilimsel çalışmalar tarçının kan şekerini dengelemekte önemli bir rolü olduğunu göstermiştir. Fakat fazla tüketilirse kolesterolü olumsuz etkileyebilir.

YAĞSIZ KIRMIZI ET

Yüksek kaliteli protein içeriğiyle metabolizmanın hızlanmasına sebep olur. B12 vitamin kaynağıdır. Öğünlerde az miktarda tüketilmesi şeker hastalığını daha dengeli olmasına neden olur. Izgara veya fırında tüketilmelidir.

AVOKADO

Kan şekerinin daha yavaş düşüp-yükselmesine sebep olur.

KOYU YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER

Kabak, brokoli, karnabahar, ıspanak gibi yeşil ve lifli sebzeler ikinci tip diyabeti yüzde 14 oranında önlemeye yardımcı olmaktadır.

ARPA

Sofralarda çok alışkın olmadığımız arpa, pirince göre kan şekerini %70 daha yavaş yükseltiyor. İçerdiği zengin B vitamini ve liflerde artı olarak vücutta etki gösteriyor.

KURU BAKLAGİLLER

İçeriğindeki posa, bitkisel protein, vitamin ve mineraller kan şekerinin dengelenmesini sağlar, açlığın önene geçer.

ELMA

Kabukları ile yendiğinde tokluk hissi verir. Kabuğunda bulunan kuersetin antioksidanları şeker hastalığına iyi gelir.