Sarısı lekeli yumurta tüketilir mi? Lekeli yumurtanın besin değeri düşük müdür?

Yumurta kırma aşamasında hayal kırıklığı yaşayabiliriz. Bazen yumurta sarısında lekeler oluşabilir. Tüketiciler bu lekeyi görünce yumurtayı yemekten vazgeçebilir. Peki yumurta sarısındaki leke tehlikeli midir?

Bazı yumurtaların sarısında görülen kırmızı lekeler, tüketiciler arasında kafa karışıklığına yol açıyor. Bu lekelerin doğmamış civcivle bağlantılı olduğu düşünülse de uzmanlar bu bilginin doğru olmadığını belirtiyor. Peki, yumurtalardaki sarı leke ne anlama geliyor?

YUMURTA SARISINDAKİ LEKE RİSK TAŞIR MI?

Kırmızı leke bulunan yumurtalarla ilgili yaygın bir yanlış kanı, bu lekelerin doğmamış civcivle ilişkili olduğu düşüncesidir.

Bilimsel kaynaklar yumurtadaki bu lekeler aslında yumurtlama sırasında kan damarlarının yırtılmasından kaynaklandığını ve fertilizasyonla ilgisi olmadığını belirtiyor.

Tavukların yumurta oluşumu sırasında meydana gelen bu küçük damar yırtılmaları sonucunda "kan lekesi" veya "et lekesi" olarak adlandırılan kırmızımsı izler oluşabilir. Bu durum, yumurtanın besin değerini ya da lezzetini etkilemez.

Ayrıca, marketlerde satılan yumurtalar ticari çiftliklerde üretildiğinden, genellikle fertilize edilmez ve bu yumurtalardan civciv çıkma ihtimali de yoktur.

Bu tür lekeler daha çok beslenme düzeni, stres ya da genetik faktörlerden dolayı ortaya çıkabilir. Dolayısıyla, kırmızı leke görmek tüketiciler için bir endişe kaynağı değildir.

NOT: Fertilize, biyolojide, dişi ve erkek üreme hücrelerinin birleşmesiyle yeni bir canlının gelişimini başlatma sürecidir.