Sarımsakla gelen 3 sağlık problemine dikkat

Sarımsağın faydaları kadar zararları da araştırılıyor. Çünkü sarımsak bazı hastalıkları tetikliyor. Diyetisyen Eda Balcı, sarımsağın sebep olduğu üç sağlık problemini şöyle sıraladı: Mide ülseri, düşük tansiyon ve tiroit sorunları. İşte sarımsakla ilgili bilinmesi gerekenler...

DHA

Sarımsağı hep faydalarıyla biliyoruz. Fakat bazen bilinçsiz sarımsak tüketimi istenmeyen sağlık sorunlarına yol açıyor. Sarımsağın sebep olduğu problemleri bir araya getirdik.

DHA'ya açıklamalarda bulunan Diyetisyen Eda Balcı, sarımsağın zararlarını anlattı.

Sarımsak tüketiminin sağlık sorunlarına yol açabileceğini de dikkat çeken Balcı, sarımsağın sebep olduğu 3 sağlık problemini şöyle sıraladı:

"Mide ülseri, düşük tansiyon ve tiroit sorunları olan hastaların sarımsaktan uzak durması gerekiyor."

"BAĞIŞIKLIĞINIZI GÜÇLENDİRİR"

Balcı, bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlayan besinlerden biri olan sarımsağın özellikle içinde bulunduğumuz pandemi döneminde bağışıklık sistemini güçlendirmenin ne kadar önemli olduğu ve bağışıklık sistemini güçlendirici besinler tüketilmesi gerektiği de neredeyse herkes tarafından bilinmekte olduğunu belirterek, sarımsağın faydalarını şöyle anlattı:

"Sarımsağın sağlığa diğer faydaları ise; kolesterol seviyelerini düşürür. Yaraları iyileştirir. Diyabet hastalarında kan şekeri seviyelerini düzenler. Sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur. Kanserden koruyucu etkisi vardır."

"KOKUSUNU AZALTMAK İÇİN SÜT İLE TÜKETİN"

Sarımsağın nasıl tüketildiği de önemli bir konu olduğunu ifade eden Balcı, sarımsağın nasıl tüketilmesi gerektiğini şöyle anlattı:

"Sarımsak çiğ olarak tüketilebileceği gibi pişirilerek de tüketilebilir. Fakat çiğ tüketildiğinde vücudumuz için daha etkili olmaktadır. Ayrıca sarımsak yutularak ya da ezilerek tüketilebilir. Eğer ezilerek tüketilecekse ezdikten veya kestikten sonra 2-3 dakika bekleyip sonra tüketilmesi, sarımsaktan daha fazla faydalanılabilmesi açısından önemlidir. Sarımsağın uzun süreli pişirilmemesi gereklidir. Pişirildiğinde içeriğindeki besin öğelerinde azalma olmaktadır. Yemeklere, yemek piştikten sonra eklenerek besin öğesi kaybı önlenebilir. Eğer kötü kokusundan ötürü tüketilemiyorsa süt ile tüketilmesi önerilmektedir. Yapılan bir çalışmaya göre sarımsağın sütle tüketiminin ağız kokusunu azalttığı tespit edilmiştir."

"ÜLSER HASTALIĞI OLAN HASTALAR UZAK DURMALI"

Sarımsağın birçok farklı şekilde kullanıldığını belirten Balcı, önerilerini şöyle sıraladı:

"Taze sarımsak, zeytinyağı ve kekik ile birlikte kırmızı ve beyaz etleri marine etmek için kullanılabilir. Kıyılmış sarımsak, salata soslarına eklenebilir. Çorbalara lezzet vermesi amacıyla kullanılabilir. Bazı durumlarda ise sarımsak tüketiminden uzak durulması gerekmektedir. Özellikle ülser hastalığı olan kişiler çiğ sarımsak tüketmemelidir. Düşük tansiyon veya tiroit sorunları olanlar da sarımsağı dikkatli tüketmelidir. Hamilelikte ve emzirme döneminde sarımsak tüketimi için ise hekime danışılmalıdır."