Faydaları çok ama sık tüketildiğinde bu hastalığa yol açıyor!

Sarımsağın zararlarının olup olmadığı merak ediliyor. Sarımsağın saymakla bitmeyen birçok faydası bulunuyor fakat vatandaşlar bu sarımsağın zararlarını da araştırıyor. Çok sık tüketildiğinde sarımsağında vücuda zararları dokunuyor. Haberimizin devamında sarımsağın zararlarını bulabilirsiniz.

Sarımsağın birçok faydası bulunmakta ve çoğu yemeğe lezzet kattığı da Türk Toplumu tarafından bilinmektedir. Sarımsağın vücudun bağışıklık sistemini koruduğu ve menenjitle mücadelede önemli rol oynadığı söyleniyor. Birçok faydası bulunan sarımsağın çok sık tüketildiğinde zararları da bulunuyor.    SARIMSAĞIN ZARARLARI   Fazla sarımsak tüketmek kişide mide sıkıntılarına yol açabilir. Özellikle gastrit ve reflü problemi olanların çok fazla tüketmemesi önerilir.  Fazla tüketilmesi halinde midede tahrişe , yanmaya ve acı hissine sebep olabilir. Emzirme dönemindeki annelerin sarımsak tüketirken doktoruna danışması tavsiye edilir. Bebekte karın ağrısına yol açabilir. Sarımsak tüketildiğinde vücutta şişlik, kızarıklık, kaşıntı karın ağrısı gibi semptomlar gözleniyorsa sarımsak tüketilmemelidir alerji durumu göz önünde bulundurulmalı ve doktora danışılmalıdır.   SARIMSAĞIN FAYDALARI   • Kalp ve damar sağlığını korur; yapılan çalışmalarda sarımsağın trigliserid ve total kolesterolü  %7 %8 oranında düşürdüğü gözlenmiştir. • Sarımsağın kalp ve damarlar için önemli olmasının bir diğer nedeni de pıhtılaşmayı önleyen "alojene" içermesidir. Alojene, kanda bulunan bazı hücrelerin (trombositler) yapışkan hale gelmesini önler ve damar içinde topaklanma riskini düşürür. Ayrıca sarımsakta bol miktarda bulunan B6 vitamini damarlara zarar veren homosistein seviyesini düşürür. • Tansiyonu dengede tutar; sarımsağa kokusunu veren “allin” adlı bileşen , damarların daralmasına ve dolayısıyla kan basıncının yükselmesine neden olan “anjyotensin 2” adlı peptid hormonunu baskılar. Kan inceltici özelliği sayesinde kanın damarda daha kolay ilerlemesini ve tansiyonun normal seviyede kalmasını sağlar. Tansiyonu düşürmek veya yükselmesini önlemek için sarımsak tüketirken dikkat edilmesi gereken 2 ana nokta var; ilki kanamanız varsa (adet dönemi gibi) veya olacaksa (ameliyat gibi) sarımsak tüketmemelisiniz. İkincisi ise kan basıncınız zaten düşükse sarımsak bunu daha da düşürerek sizi halsiz bırakabilir hatta bayılmanıza neden olabilir. • Bakterilere karşı koruma sağlar • Kanser riskini azaltır; düzenli olarak sarımsak tüketmenin kolon ve mide kanseri başta olmak üzere kanser risklerini azalttığı kanıtlanmıştır. • Sarımsağın kanser hücresi oluşumu üzerine etkisi alanında yapılan 7 farklı çalışma, sarımsağın kolorektal kanser (kalınbağırsak kanseri) riskini %30'a kadar azalttığının altını çizmektedir. • Saça ve kaşa sarımsak sürmenin saçların ve kaşların güçlenmesini aynı zamanda gürleşmesini sağladığı bilinmektedir. • Sarımsak vücudun demir dengesini korur; sarımsağın faydaları için yapılan bazı çalışmalarda sarımsak tükettikten sonra vücuttaki demir emilimin arttığı gözlenmiştir.  • Sarımsak, pekçok kültürde afrodizyak olarak bilinir. Bedeni daha fazla nitrik oksit üretmeye teşvik eden sarımsak, kolestrolü azaltıp kan basıncını artırır. • Sarımsak yutmak kişilere yüksek enerji verecektir ve gün boyu zindelik kazandıracaktır. • Halsizlik ve bıkkınlık gibi sıkıntıların giderilmesinde son derece faydalıdır. • Sarımsak yutmak saçlar için besleyici etkiye sahiptir. • Sarımsak yutmak akciğer bronşlarının açılmasını sağlayarak kişinin daha rajat nefes almasını sağlar. • Grip soğuk algınlığı gibi hastalıklardan vücudu korur. • Aşırı kilosu olan kişiler için sarımsak çok faydalıdır. Bunun için kişinin her gün sarımsak yutması önerilir ve uygun diyet listesi ile kilo verme süreci hızlandırılabilir.