AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA
Soğanın sarı, beyaz ve kırmızı olmak üzere birkaç çeşidi var. Peki, soğanlar renklerine göre nasıl seçilir? Soğan satın alırken sertliğine dikkat ederiz. Genelde sertse ve kokmuyorsa almak için karar veririz. Peki, soğanın renkleri ne ifade ediyor hiç düşündünüz mü?
Sarı soğan
Mutfakta en çok tercih edilenlerin başında sarı soğan geliyor. Sarı soğan yemeklerin lezzeti açısından önemlidir. Bu yüzden güveç, sos, çorba, kebap gibi birçok çeşitte sarı soğan lezzeti ayırt edilir. Kolayca karamelize edilebilir ve tatlandırmak için baharatlı tariflerle birleştirilebilir. Sarı soğan tadı diğerlerine göre daha hassastır. Kırmızı soğandan daha uzun süre dayanırlar. Işıktan uzak, serin ve kuru bir yerde saklanır.
Beyaz soğan
Beyaz soğan, genellikle küçüktür ve ince bir kabuğu vardır. Bu nedenle çok çıtır olma özelliğine sahiptir. Gözleri biraz tahriş eden güçlü bir koku yayar, ancak tadı sarı soğandan daha yumuşak ve daha az keskindir. İnce dilimlendiğinde salatalara lezzet verir.
Kırmızı soğan
Pembe ile morun ortasında yer alan "kırmızı soğan" adı verilen bu çeşit, bazen daha yoğun olsa da sarı soğana oldukça benzeyen bir tada sahiptir. Derisi biraz daha az hassas ve etlidir. Bu soğan çıtır olduğu için salatalarda, sandviçlerde ve hamburgerlerde çiğ olarak rahatlıkla yenir.