Saray mutfağının en lezzetli tatlısı! Sultan tatlısı tarifi! İçi şerbet çeken sultan tatlısı nasıl yapılır?

Şerbetli sultan tatlısı Osmanlı mutfağına dayanıyor. Sultan tatlısı süt ve haşhaşla lezzetleniyor. Şerbetli tatlılar arasında ise çok seviliyor. Peki sultan tatlısı nasıl yapılır? İşte yanıtı...

Nur Sena Sarıtaş

Saraylarda sıkça yapılan sultan tatlısını detaylarını sizler için derledik. İrmik, un ve toz şekerle harmanlanan sultan tatlısı için hangi malzemeler gerekiyor? İşte detaylar...

SULTAN TATLISI TARİFİ

Sultan tatlısı malzemeler

2 adet yumurta

200 gram tereyağı

Yarım çay bardağı sıvı yağ

1 su bardağı irmik

3 su bardağı un

1 çay bardağı toz şeker

1 çay bardağı Hindistan cevizi

1 paket vanilya

1 paket kabartma tozu

Üzeri için:

1 çay bardağı süt

Yarım su bardağı mavi haşhaş

Şerbeti için:

2,5 su bardağı toz şeker

3,5 su bardağı su

Çeyrek limon suyu

SULTAN TATLISI YAPILIŞI

Öncelikle şerbeti için şeker ve suyu tencerede karıştırıp kaynayana kadar pişirin. Kaynamaya başladığı noktada şerbete limon suyunu ekleyin.

10 dakika daha kaynattığınız şerbeti ocaktan alıp soğumaya bırakın.

Sıvı yağ, tereyağı, yumurta, şeker, Hindistan cevizi, irmik, kabartma tozu ve vanilyayı bir kapta karıştırın.

Daha sonra üzerine unu azar azar ekleyin. Hamurunuz yumuşak bir kıvama gelene kadar yoğurun. Ardından ufak parçalar alarak elinizle yuvarlayın.

Hamurunuzu önce süte ardından haşhaşa bulayıp fırın tepsisine dizin.

Tatlınızı önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 25 dakika pişirin ve fırından çıkarır çıkarmaz soğuyan şerbeti üzerine gezdirin.

Tatlınız şerbetini çekince servis edebilirsiniz.