AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA
Osmanlı saray mutfağı baharatları günümüzde de mutfakta en çok tüketilen baharatlar arasında yer alıyor. Osmanlı Dönemi'ne göre kullanım alanları değişse de aranan lezzetler değişmiyor. Selçuklu mutfağında safran, kimyon, susam baharatları kullanılırken sonraki dönemlerde fetihlerle bu çeşitlilik artmıştır. Ürün çeşidi arttıkça ve damak zevki değiştikçe yemeklerde kullanılan baharatların sayısı artmıştır. Kimyon, kakule, karanfil, kişniş, misk, zencefile kadar birçok baharat saray yemeklerinde kullanılmıştır. İşte saray mutfağında en çok kullanılan baharatlar...
KARABİBER
Osmanlı mutfağında et yemeklerinde vazgeçilmez olan karabiber sık kullanılan baharatlar arasında yer almıştır. Hemen hemen tüm yemeklerde ve salatalarda kullanılan karabiber ateş düşürücü özelliğe sahiptir.
SAFRAN
Osmanlı yemeklerinde safranlı pilavlar meşhurdur. Safran sadece pilavlarda değil kekler, çorbalar, tatlılar, yöresel yemekler için de kullanılmıştır.
TARÇIN
Tarçın özellikle 19.yy'da en çok tercih edilen baharatlardan biri olarak biliniyor. Günümüzde bizler tarçını sadece bitki çayları ve kurabiye gibi ürünlerde kullansak da Osmanlı Dönemi'nde tarçın yemeklere de lezzet katan baharatlar arasında yer almıştır.
KARANFİL
Fatih Sultan Mehmet Döneminde saray mutfağında yer alan karanfil, şerbetlerde, macunlarda ve çeşitli tatlılarda kullanılmıştır.
SUSAM
Susam hem Selçuklu mutfağında hem de Osmanlı mutfağında kullanılmıştır. Susamın yanında çörek otu, sakız ve kimyon da tercih edilen baharatlar arasında yer almıştır.