Sapı çöp değil, şifa otu! Kolesterol düşüyor, kalbi koruyor

Kiraz sapının suyunu kaynatıp içenler kilolarca yağ veriyor. Kiraz sapı kolesterol seviyesini aşağılara çekiyor. Kirazın kendisi ise doğurganlığı artırıyor. İşte detaylar...

Geçmişte güzellik iksiri olarak tanımlanan kiraz yaz mevsiminin de habercisidir. Adeta şifa kaynağı olan kirazın kendisi kadar sapının da faydalı olduğunu biliyor muydunuz? Kiraz sapları özellikle kaynatılıp içilirse o hastalıklardan eser bırakmıyor. İşte, kiraz sapının bilinmeyen faydaları...

KİRAZIN TARİHÇESİ

Eski tarihlerde güzellik iksiri olarak tanımlanan ve dünyada da romantik meyve olarak bilinen kirazın çıkması yaz mevsiminin geldiğini göstermektedir. Dışı etli bir yapıya sahip olan kiraz, meyvesinden sapına kadar insan sağlığı için bulunmaz bir nimettir.

Tezgahlarda çok uzun kalmayan kiraz reçel, tatlı, meyve suyu ve marmelat sosu gibi farklı seçeneklerde değerlendirilir. Eski çağlardan bu yana çok fazla tüketilen kiraza, Yunan tarihinde de doğum oranını artıran meyve olarak bakılırmış. Çin tarihindeyse kiraz suyu için sonsuzluk iksiri denildiği biliniyor.

Pek çok mitolojik hikayede övgülerle bahsedilen kiran Türkiye'de özellikle Giresun'da "Kiraz tuzlusu kavurma" isminde yapılan bir yemekle tüketilir. Direk meyve olarak da tüketilen kirazın bir avucu bile vücudu temizlemeye ve susuzluğu gidermeye yetiyor.

Gül ailesinin bir üyesi olan kiraza kimi yerlerde süs eriği de denilmektedir. Ne ekşi ne tatlı bir tada sahip olan kiraz, yaz aylarının vazgeçilmezidir.

Dünya üzerinde bu kadar çok tanınan ve tüketilen bir meyve olan kirazın sapının faydaları ise herkes tarafından bilinmiyor. Oysa ki kirazın kendi faydası olduğu kadar sapının da insan vücudu için çeşitli faydaları bulunuyor...

KİRAZ SAPININ FAYDALARI

Kiraz sapını güzelce yıkadıktan sonra suyla birlikte çayını demleyerek tüketebilirsiniz. Bunun vücudunuza sağlayacağı faydaları şöyle sıralayabiliriz:

Güçlü idrar söktürücü etkiye sahiptir.

Kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olur.

Kalp ve damar hastalıkları riskini azaltır.

Vücutta toksin birikmesine engel olur.

Sindirimi ve metabolizmayı düzenler.

Kilo vermenize yardımcı olur.

DİKKAT!

Kirazın vücuda ciddi bir zararı bulunmamaktadır. Fakat bazı kişilerin bağışıklığı kirazın vitaminlerine karşı harekete geçince alerjik reaksiyona yol açabilir. Bunun sonucunda da ağız çevresinde yara, dilde şişme gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Bu gibi durumlarda tüketmeden önce tedbirli olmalı ve mutlaka bir uzmana danışmalısınız.