Şanlıurfa'nın hem pahalı hem lezzetli kebabına yoğun ilgi! Sadece mart ve nisan ayında yapılıyor

Şanlıurfa'da sadece mart ve nisan ayında tüketilebilen keme kebabı yoğun ilgi görüyor. Mart ve nisan aylarında ortaya çıkan keme mantarının etle buluşmasıyla yapılan kebabın porsiyonu, 40 ila 50 liradan satışa sunuluyor. Peki, zahmetiyle ve tadıyla meşhur keme kebabı nasıl yapılıyor? İşte diğer kebaplardan farklı olan keme kebabının tarifi...

AA

Yemekleriyle dillere destan olan Şanlıurfa'da mart ve nisan ayı keme kebabı zamanı olarak biliniyor. Zahmetli yapılan keme kebabı yüksek fiyatına rağmen yörenin vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alıyor. Peki, keme kebabı neden bu kadar pahalı? İşte keme kebabı tarifi ve bu lezzetin sırrı...

AA'da yer alan habere göre Şanlıurfa'da keme kebabı yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.

Bölgede bahar aylarından düşen yağışların ardından yetişen keme mantarı, nemli alanlarda ve dağlık bölgelerde bulunabiliyor.

Köylüler tarafından toplanan bu mantarı, kebap ustaları etle karıştırıp şişe dizerek özenle pişiriyor. Keme kebabı, közlenmiş biber, soğan, limon ve yeşillikle servis ediliyor. Sadece mart ve nisan aylarında tüketilebilen ve porsiyonu 40 ila 50 liradan satılan lezzet, yüksek fiyatına rağmen ilgi görüyor.

Kentin önde gelen kebap ustalarından Mehmet Duran, bölgede bahar yağışların düşmesiyle keme kebabının akla geldiğini ve bu anlamda vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılaştıklarını söyledi.

Keme mantarının sağlık açısından faydaları da olduğunu ifade eden Duran, "Bu mantar, sadece mart ve nisan aylarında tüketilen bir tür. Köylüler aracılığıyla toplayıp zırhla çekilmiş etle kebap haline getiriyoruz. Müşterilerimiz de yoğun ilgi gösteriyor." dedi.

KEMENİN KİLOSU 150 TL

Duran, Şanlıurfalıların bu lezzeti tatmak için mart ve nisan aylarını dört gözle beklediğini dile getirerek, "Toplanması zahmetli ve zor olduğu için fiyatı diğer kebaplardan biraz fazla. Kemenin kilogramı 150 lirayı buluyor. Keme bize etten daha pahalı geliyor. Buna rağmen çokça tercih ediliyor. Mart ve nisan ayı döneminde insanlar adeta buraya akın ediyor. Lezzetini bilen zaten ondan vazgeçemiyor. Hafta 2-3 gün gelip yiyenler oluyor. Bu aylarda 3 ton civarında keme tüketimi oluyor." diye konuştu.

"KEME, KEBABA FARKLI BİR TAT KATIYOR"

Fatih Sarıoğlu da kentte yıllardan beri kebap ustası olarak çalıştığını belirterek, "Her yıl bahar aylarının başlamasıyla keme yemek isteyenlerin yoğunluğu yaşanıyor. Keme doğada kendiliğinden yetiştiği için doğal bir ürün. Keme kebaba farklı bir tat katıyor. Satırla doğranmış ete katılıp kömür ateşinde pişiriliyor, çok güzel bir tat meydana geliyor. Ağzının tadını bilen müşteriler vazgeçemiyor, severek yiyor." ifadelerini kullandı. Keme kebabını ilk kez tadan Enes Ağaday ise adını sık sık duyduğu kemeyi çok merak ettiğini anlatarak, "Buraya ilk defa geliyorum. Arkadaşlarım keme kebabından bahsediyorlardı, ben de çok merak ettim. Gerçekten çok güzel, farklı bir tadı varmış. Herkese tavsiye ederim." diye konuştu.