Şanlıurfalıların meşhur atıştırmalığı kavurga tarifi! Urfa'nın meşhur çerezi

Şanlıurfa'nın geleneksel lezzetlerinden biri de kavurga. Atıştırmalık olarak özellikle Ramazan ayında çok tüketilen kavurga, çerez niyetine tüketiliyor. İşte çay yanına kavurganın yapılışı...

IHA

Anadolu'da kış ayının çerezi kavurga sevilerek tüketiliyor. Şanlıurfa'nın geleneksel lezzetlerinden biri olan kavurga, Ramazanın en sevilen çerezlerinden biri.

Yüzyıllardır sofralarda kendine yer bulmuş bir atıştırmalık olarak tüketilen kavurga, zengin besin içeriği sayesinde son yıllarda yeniden popüler hale geldi.

KAVURGA NASIL YAPILIYOR?

İlk tarımın yapıldığı ve ilk buğdayın diyarı olan Şanlıurfa'nın yüzyıllara dayanan lezzeti Kavurga, buğday, nohut, mısır, menengiç ve hint kenevirinin karıştırılıp kavrulmasıyla ortaya çıkıyor.

Halk arasında "kılenek" adıyla da bilinen bu yöresel çerez, genellikle uzun kış aylarında ve Ramazan ayında iftar sonrası tercih ediliyor. Kolay bir şekilde hazırlanan kavurga, kaynatılmış buğday, karpuz çekirdeği, menengiç ve kendir tohumu, her biri ayrı ayrı tavalarda hafif tuzlu suda kavrulduktan sonra hepsi birbirine karıştırılır.

Karıştırılan ürünler kavurga haline getirilerek tüketime hazır hale getirilir. Son aşamada, bez torbalara konularak muhafaza altına alınıyor.

KAVURGADAN BAŞKA ÇEREZ ARANMIYOR

Çerez satıcısı Ömer Seyis, "Kabak çekirdeğinin, yer fıstığının, fındığın olmadığı zamandan bugüne kadar kavurga tüketiliyor. Kavurga bizim kış gecelerinin vazgeçilmez çerezidir. Geçmişte annelerimiz evde bulunan imkanlarla bunu hazırlayıp çerez olarak bize sunmuş. O zamandan başlayan gelenek halen devam ediyor. Annem 80 yaşında ve halen kavurgadan vazgeçmez. Göbeklitepe'nin tarihi kadar eski bir gelenektir. Kavurgayı duyunca başka çerez aramayız." diye konuştu.