Samsun'un meşhur kış yemeği: Kaz tiridi tarifi! Tüm şehirlerden tirit için geliyorlar

Samsun'un meşhur lezzeti kaz tiridi sezonu açıldı. Kaz, bulgur ve yufkanın bir araya gelmesiyle ortaya çıkan kaz tiridinin yapılışı zor olsa da emeğe değecek geleneksel bir yemek. İşte ustasından kaz tiridi tarifi...

Nur Sena Sarıtaş

Samsun'un Kavak ilçesinde meşhur olan kaz tiridi kış sofralarının vazgeçilmezi. Yıllardır en sevilen geleneksel lezzetlerden biri olan kaz tiridi kaz, bulgur ve yufkayla yapılıyor.

5 BİN KAZ TÜKETİLİYOR

İlçede özellikle soğuk kış gecelerinin sohbet ve muhabbet yemeği olarak bilinen tirit sezonu boyunca yaklaşık 5 bin dolayında kaz tüketildiği öğrenildi.

Kavak ilçesinde kaz tiridi yemek için özel tesisler bulunuyor. Bölgedeki bir tesiste çalışan şef garsonu Seyit Ahmet Ömür, Karadeniz illeri başta olmak üzere birçok şehirden kaz tiridi yemeye gelenler olduğunu belirtiyor.

KAZ TİRİDİ TARİFİ MALZEMELER

Kaz

Bulgur

Yufka

KAZ TİRİDİ TARİFİ

Kaz kesildikten sonra tüyleri iyice temizlenir. Kanatları, pişileri yağlamak amacıyla saklanır.

Kazın yağı bir bıçakla yüzülerek alınır. Karnı yarılarak iç organları ve iç yağları çıkarılır.

Yüzülen kazın eti yeterince su ve tuz konarak bir tencerede pişirilir. Pişen kaz eti kemiklerinden alınarak küçük parçalara bölünür ve bir tepsiye konur.

Tencerede pişen kazın et suyu bulgura konularak bulgur pilavı hazırlanır.

Kaz tirit ekmeği, buğday ununun hamurundan açılır. Küçük lokmalar haline getirilen hamur, oklava veya merdane ile ince yufka haline getirilir.

Sac üzerinde pişirilen yufkalar katlanarak, üçgen şekilde sekiz parçaya bölünür. Bu işler devam ederken kazın iç ve dış yağları küçük parçalar halinde kesilerek bir tencere veya tavada eritilir. Ve kıkırdak şeklini alana kadar yağlar pişirilir.

Bu yağın içerisindeki kıkırdaklar alınarak daha önce pişirilen bulgur pilavına katılır ve pilava damak tadı vermesi sağlanır. Sekiz parçaya ayrılan yufkalar eritilen kaz yağı ile bir kaşık üzerine dizilerek yağlanır.

Tirit yemeği hazır hale gelmiştir. Büyükçe tepsiye önce bulgur pilavı; sonra üzerine bolca küçük parçalara ayrılmış kaz etleri konur.

Tepsinin kenarına tirit ekmekleri yerleştirilir. Tirit ekmeğinin elle alınıp kaz eti ve pilavın üzerine çökertilerek yenmesi oldukça lezzetlidir. Yanında üzüm hoşafı, ekşi çalkalaması ayrı bir damak tadı kazandırır.