Samsunluların kışın sağlık sırrı kaz tiridi! Püf noktası pişerken...

Samsun'un yöresel lezzeti olan kaz tiridi kış aylarında sevilerek tüketiliyor. Kaz tiridinin 2 saatte piştiğini belirten ustalar, çevre illerden kaz tiridini yemeye gelenlerin olduğunu söylüyor. İşte Samsun'un meşhur lezzeti kaz tiridinin tarifi...

AA

Kaz etinin lezzetini bilenler bilir. Kışın yemeye doyum olmaz. Peki, Samsun'un kaz tiridini hiç duydunuz mu? Yazın doğal ortamda beslenen kazlar kışın sofraların hem lezzeti hem de bereketi oluyor. Peki, kaz tiridi nasıl yapılır?

Samsun'un Havza, Kavak, Asarcık ve Ladik ilçelerinde sık yapılan kaz tiridine çevre illerden de talep fazla. Tiridin tadına bakmak için randevu alıp gelenler var. Kaz tiridi aynı zamanda aileyi bir araya getiren geleneksel bir yemek olarak biliniyor.

Kaz asma usulüyle tirit pişirilen bir tesisin sahibi Mustafa Cendek, eskiden evlerde yapılan özel bacalara asılarak hazırlanan tiridi günümüzde aynı yöntemle pişirerek müşterilerine sunmaya çalıştıklarını söyledi.

KAZ TİRİDİ NASIL YAPILIR?

Toplam 13 yıldır kaz tiridi yaptığını belirten Cendek, kaz tiridi tarifini şöyle anlattı:

"İyi bir kaz tiridi odun ateşinde asarak ve kendi yağını yakarak olur. Tirit ortalama iki saatte pişiyor. Pişen kazları doğrayarak servis haline getiriyoruz. Pişmiş pilavımızı kazın kendi yağı ile yağlıyoruz. Yaktığımız yağa yufkaları bandırıyoruz, tepsinin etrafına döşüyoruz. Burada bir damla dahi su olmaz, kaz sadece kendi yağı ile pişiyor. Halkımız da bu lezzete geliyor."

ÇEVRE İLLERDEN GELENLER VAR

Kazın hazırlanması ve pişirilmesi zaman aldığı için randevu ile müşterilere hizmet verebildiklerini anlatan Cendek, "Son yıllarda tiride olan ilgi arttı. Çevre illerden müşterilerimiz var. Hazırlanması zaman aldığı için önceden randevu alıyoruz. Şu an randevularımız Şubat'ın 10-15'ine kadar dolu. Bu yıl elimdeki kazlar yetmedi sezona. Şubat ayının sonunda işletmeyi kapatacağım. Zaten Şubat ayından sonra kazlar yumurtlamaya başlar. Yumurta ve kuluçka döneminde kaz artık yenilmez ve müşteriye verilmez." diye konuştu.

Cendek, kaz tiridi yemek için arayan müşterilerinden gelen telefonları da yoğunluktan olumsuz cevapladığını belirtti.

Hasan Horozoğlu ise Havza'nın kaz tiridinin meşhur olduğunu bildiklerini ve Kastamonu'dan 2-3 yıldır geldiklerini belirterek, "Bu yıl Havzalı ve aile dostumuz Şahin ailesinin davetlisi olarak geldik. Geçen yılda ondan önceki yılda geldik tirit için. Gayet hoş bir tadı var. Zaten Havza'da da kaz meşhur." diye konuştu.