Samsunlu kadınlardan salça tarifi! Püf noktası çuvallarda bekletmek

Samsun'da kış hazırlığı yapan kadınlar salça tarifinin püf noktalarını verdi. Yazın yörede yetişen ürünleri dondurarak, marmelat, konserve yaparak değerlendiren kadınlar, domatesleri ise salça yaparak değerlendiriyor. İşte Samsunlu kadınlardan salça tarifi ve salçanın püf noktaları...

AA

Yaz döneminde hemen hemen her şehirde salça hazırlıkları başlıyor. Samsun'un Havza ilçesinde kadınlar yaz güneşinde kızaran domateslerden salça yapımına başladı. Samsunlu kadınların salça tarifindeki püf noktalarını bir araya getirdik.

AA'da yer alan habere göre yazın yörede yetişen ürünleri dondurarak, marmelat, konserve yaparak değerlendiren kadınlar, domatesleri ise salça yaparak değerlendiriyor.

Kuşburnu marmeladı, erişte, tarhana, şeker pancarı pekmezi ve yufka gibi ürünler hazırlayan kadınlar, büyük kazanlarda salçalarını hazırlıyor.

SALÇA TARİFİNİN PÜF NOKTALARI

Kışın en çok tükettikleri ürünlerden birinin salça olduğunu belirten Sevnur Şimşek, salça yapılacak domatesleri çekirdek ve kabuğundan ayırma işini eskiden elde yaptıklarını, bugün ise bunu makineyle gerçekleştirdiklerini ve bunun işlerini kolaylaştırdığını vurguladı.

Bu yıl 120 kilogram civarında salça yapacağına işaret eden Şimşek, "Hazır salça bize yetmiyor. Ayrıca kendi yaptığımızın içine ne kattığımızı bildiğimiz için güvenerek tüketiyoruz." dedi.

"TUZLAYARAK BEKLETİYORUZ"

Aldıkları domatesi ilk olarak doğrayıp tuzlayarak üç gün kadar hem suyunun süzülmesi hem de ekşimesi için çuvallarda beklettiklerini anlatan Şimşek, "Daha sonra ise bu domatesleri makineden geçirip püre haline getirerek yaklaşık 3- 4 saat kaynatıyoruz. Yavaş yavaş dibini tutturmadan kaynatıyoruz." diye konuştu.

Çay yanına bulut gibi kabaran kek tarifi! Limon soslu enfes kek