Şampiyon tahıl seçildi! Diyabetliler kilolarca alıyor, şeker sabit mide tok

Şeker hastalarının beslenme şekli farklı olmalıdır. Kan şekerini dengede tutan ve diyabetlilere şifa olan bir tahıl var. 11 farklı ülkede yapılan araştırmalar bu tahılı işaret ediyor. İşte detaylar...

Sena Parlar

Darı sindirim dostu, şeker dengeleyici, bağırsakların şifası... Darı mide ve bağırsak arasını iyileştiriyor. Ama fazla kabızlığı tetikliyor.

ŞAMPİYON TAHIL: DARI

Uluslararası Yarı Kurak Tropikal Bitkiler Enstitüsü (Hindistan) ve Reading Üniversitesi (İngiltere) tarafından yapılan bir araştırma, darının kan şekeri düzeylerini düzenlemeye yardımcı olduğunu ortaya koydu.

Son yapılan araştırmalar, darı en sağlıklı tahıl seçildi. İlginç bir şekilde, bu tahılın karabuğdaydan bile daha faydalı olduğu belirtildi. Sağlık uzmanları, özellikle bağırsak hareketliliğini artıran ve sindirimi düzenleyen özellikleriyle bu tahılın, kabızlık gibi yaygın sorunların tedavisinde önemli bir yardımcı olduğunu vurguladı.

Frontiers in Nutrition dergisinde yayımlanan çalışmaya göre, bulgular 11 farklı ülkeden elde edilen verilere dayanıyor. Araştırma, söz konusu tahılın özellikle diyabet hastaları için önemli bir besin kaynağı olduğunu ve bu özelliğiyle sağlığa fayda sağladığını vurguluyor.

Bağırsak hareketliliğini artırıyor

Bir bardak pişmiş darı, 6 gram protein ve 2 gram lif içerir. Ayrıca B vitaminleri, folik asit, kalsiyum, demir, magnezyum ve fosfor gibi önemli minerallerle de besleyicidir.

Bağırsak hareketliliğini artırarak kabızlık sorununa iyi gelirken, yağ yakılmasına da yardımcı olur. Aynı zamanda insülin duyarlılığını artırarak kandaki trigliserit seviyesini düşürür. Kardiyovasküler ve sinir sistemi sağlığını destekleyen darı, nadiren alerjik reaksiyonlara yol açtığı için çoğu insan için güvenli bir besin kaynağıdır.

Darı, sağlığa birçok fayda sağlasa da, bazı durumlarda dikkatli tüketilmesi gereken bir besindir. Tiroid hastalıkları olan kişiler, darının iyot emilimini engelleyebileceğini göz önünde bulundurarak tüketimini sınırlamalıdır. Ayrıca gastrit, ülser veya mide asiditesinin arttığı durumlarda darı tüketimi önerilmez. Aşırı darı tüketimi, kabızlık sorunlarını daha da kötüleştirebilir. Hamilelik döneminde, özellikle üçüncü trimesterde mide-bağırsak problemleri olabileceğinden darının dikkatli kullanılması tavsiye edilir. Son olarak, nadiren de olsa bireysel hoşgörüsüzlük durumları ortaya çıkabilir. Bu nedenlerle, darıyı tüketirken bu kısıtlamalara dikkat edilmesi önemlidir.