Şambali tatlısı nasıl yapılır? Gelinim Mutfakta Şambali tatlısı malzemeleri ve tarifi

Kanal D ekranlarında yayınlanan Gelinim Mutfakta'da bugün gelinlerden yapılması istenen yemek Şambali tatlısı oldu. Gelinlere bu tatlıyı yapmaları için 45 dakika süre verildi. Peki, şambali tatlısı nasıl yapılır? İşte Gelinim Mutfakta Şambali tatlısı malzemeleri ve tarifi...

Hilal Çakır

Gelinim Mutfakta'da bugün Şambali tatlısı yapılıyor. Hergün gelinler istenen yemekleri belli kurallar çerçevesinde ve verilen malzemeler kadar yapıyor. Kayınvalideler ise puanlama yaparak kendi gelinlerini bulmaya çalışıyor. Gün sonunda Nursel Ergin'in de verdiği puanlar neticesinde en yüksek puanı alan çeyrek altının sahibi oluyor. İzleyiciler bugün yapılan tatlı ile ilgili aramalarını hızlandırdı. Peki, Şambali tatlısı nasıl yapılır?

ŞAMBALİ İÇİN GEREKLİ MALZEMELER

500 gram irmik

1 buçuk su bardağı şeker

1 buçuk su bardağı su

1 çay kaşığı karbonat

Tepsiye yaymak için:

1 tatlı kaşığı pekmez

2 tatlı kaşığı su

Şerbeti için:

3 su bardağı su

3 su bardağı şeker

Yarım limon suyu

Süslemek için:

Tuzsuz fıstık

Ara kreması için:

200 gram krema

100 gram kaymak

1 tatlı kaşığı limon suyu

ŞAMBALİ TARİFİ

İlk olarak sütün içerisine toz şekeri eklenir. Şeker sütün içerisinde eriyinceye karıştırılır.

Yoğurma kabına irmik ve karbonat eklenir.

Ilıtılan süt irmiğin üzerine yavaş yavaş boşaltılır ve tüm malzeme bir spatula veya tahta kaşık yardımı ile karıştırılır.

Ardından streç filmle kapatarak bir gece dinlenmesi için buzdolabına kaldırılır.

Dinlenen irmiği dolaptan çıkarıldıktan sonra irmik 3-4 dakika kadar yoğurulur.

Fırın tepsisi tabanını yağlanır.

Hamuru tepsiye eşit miktarda dağıttıktan sonra düzlenir.

Daha sonra tatlı eşit olacak şekilde kesilir. Kesme yerleri belli olacak şekilde iz yapılması yeterli olacaktır.

Her bir dilimin üzerine daha sonra tuzsuz yer fıstığı yerleştirilir.

Tatlı 180 derece ısıtılan fırında yaklaşık 30 dakika pişirilir.

Şambalinin şerbeti için toz şeker ve su tencereye alınarak karıştırılır.

Şerbet kaynamaya başladıktan sonra içerisine limon suyu ilave edilir. 15 dakika daha kaynatılır.

Fırından alınan tatlı üzerindeki izlerden kesilir.

Sıcak şambalinin üzerine sıcak şerbeti dökülür.