Şambali tarifi! Unsuz ama bir dilimi her şeyden kesiyor

Şambali tarifi merak ediliyor. İftara şerbetli tatlı araştıranlar şambalinin yapılışını inceliyor. İrmikle yapılan şambali şerbetli bir tatlı olup revaniye benzeyen bir yapııs vardır. Süslemesinde genelde fıstık kullanılır. İşte iftara şerbetli tatlı şambali tarifi...

İftara şerbetli tatlı arayanlar şambali tarifini araştırıyor. Şambali şeker, irmik, su ve karbonatla hazırlanıyor. Şerbetli tatlılar arasında kolay olan şambali fıstık süslemesiyle servis ediliyor.

İftar menülerinin vazgeçilmezi şambali tatlısının püf noktası şerbetinin ılık dökülmesi tatlının sıcak olmasıdır. Önce tatlıyı dilimleyin ardından şerbetleyin. İşte adım adım şambali tarifi ve malzemeleri...

ŞAMBALİ İÇİN GEREKLİ MALZEMELER

500 gram irmik

1 buçuk su bardağı şeker

1 buçuk su bardağı su

1 çay kaşığı karbonat

Tepsiye yaymak için:

1 tatlı kaşığı pekmez

2 tatlı kaşığı su

Şerbeti için:

3 su bardağı su

3 su bardağı şeker

Yarım limon suyu

Süslemek için:

Tuzsuz fıstık

Ara kreması için:

200 gram krema

100 gram kaymak

1 tatlı kaşığı limon suyu

ŞAMBALİ TARİFİ

İlk olarak sütün içerisine toz şekeri eklenir. Şeker sütün içerisinde eriyinceye karıştırılır.

Yoğurma kabına irmik ve karbonat eklenir.

Ilıtılan süt irmiğin üzerine yavaş yavaş boşaltılır ve tüm malzeme bir spatula veya tahta kaşık yardımı ile karıştırılır.

Ardından streç filmle kapatarak bir gece dinlenmesi için buzdolabına kaldırılır.

Dinlenen irmiği dolaptan çıkarıldıktan sonra irmik 3-4 dakika kadar yoğurulur.

Fırın tepsisi tabanını yağlanır. Hamuru tepsiye eşit miktarda dağıttıktan sonra düzlenir.

Daha sonra tatlı eşit olacak şekilde kesilir. Kesme yerleri belli olacak şekilde iz yapılması yeterli olacaktır.

Her bir dilimin üzerine daha sonra tuzsuz yer fıstığı yerleştirilir.

Tatlı 180 derece ısıtılan fırında yaklaşık 30 dakika pişirilir.

Şambalinin şerbeti için toz şeker ve su tencereye alınarak karıştırılır.

Şerbet kaynamaya başladıktan sonra içerisine limon suyu ilave edilir. 15 dakika daha kaynatılır.

Fırından alınan tatlı üzerindeki izlerden kesilir.

Sıcak şambalinin üzerine sıcak şerbeti dökülür.