Sakarya'nın elması! Kilosu marketlerde 20 TL! Bu lezzet için yurt dışından gelen bile var

Sakarya'da elmas denilen coğrafi işaretli kabağın hasadı başladı. Marketlerde 20 TL'ye satılan bu kabak sofralara geldiğinde hem şifa deposu hem de lezzet bombası oluyor. Çünkü salatasından yemeğine ve tatlısına kadar birçok çeşidi yapılıyor. Yurt dışından dahi bu kabağa talep geldiğini söyleyen üreticiler, bu sene kabağın bol olduğu müjdesini verdi.

IHA

Sakarya'nın ünlü lezzeti kabak bu sene sofralarda daha bol gözükebilir. Çünkü üreticiler hasatın güzel geçtiği müjdesini verdi.

Sakaryalıların elmas diye nitelendirdiği beyaz kestane kabağı lezzetiyle meşhur. Öyle ki bu kabaktan yapılan tatlıyı denemek için yurt dışından gelen bile var.

SAKARYA ELMASININ SIRRI TOPRAKTA

Sakarya'da beyaz kestane kabağının tarladan, sofraya yolculuğu başladı.

Binbir zahmetle yetiştirilen kabaklar römorklara yüklenerek önce depolara, daha sonrasında da satış yerlerine ulaşıyor. Usta ellerden geçtikten sonra tatlısıyla damakları şenlendiren; çorba, lokum, marmelat ve reçel çeşitleri ile de sofraları süsleyen kabaklar, yurt dışına da ihraç ediliyor.

Tarlada 6 ila 8 lira arasında değişen fiyatlar marketlerde ise 15-20 lira arasında satışa sunuluyor.

Kabak ekimi ve hasadından bahseden çiftçi İslam Aksoy, kabağın yetiştirilme sürecini şöyle özetliyor:

"İlk önce tarlalarımızı hazırlıyoruz, ekeceğimiz yere hayvan gübresini koyarız ve ondan sonra toprak altı gübresi ekilir. Ardından kabak çıkıp 3-4 yaprak olduktan sonra ilk çapası yapılır. Devamında da üst gübresi atılır ve boğazlama yapılır. Tarladaki fiyatlar 6 ila 8 lira arasında değişiyor. Marketlerde ise 15-20 lira arasında satılıyor. Bu sene kabağın tarlalara ekilme oranı daha fazla. Hava şartları ve kuraklık sebebi ile kabağın olmadığı yerler var. Geçen seneye göre rekolte daha yüksek. Vatandaşın sofrasına daha bol kabak gelebilir bu sene."

"KABAK TATLIMIZA BİZ ELMAS DİYORUZ"

Lezzeti damaklarda kalan kabak tatlısının sofraları süslediğini aktaran restoran işletmecisi Musa Kocaoğlu, "Kabağın hasadı başladı. Tarlada toplanan kabak tatlılarımız sofraları süslüyor. Sakarya'da yetişen kestane kabaklarımızı en güzel haliyle hazırlayarak elmas haline getiriyoruz. Kabak tatlımıza biz elmas diyoruz, Sakarya'mızın coğrafi işaretli lezzetini elmas haline getirerek kıymetli misafirlerimizin masalarını süslüyor ve damaklarını şenlendiriyoruz. Sakarya harici birçok şehirden bu lezzeti tatmak için gelen misafirlerimiz oluyor. Bunun yanı sıra yurt dışından sadece bu kabak tatlısını yemek için gelen misafirlerimiz bile oluyor. Bu eşsiz lezzeti tadan bir daha dükkanımıza geliyor" şeklinde konuştu.