Sahurda kaşık kaşık tüketin: Tok tutuyor, şekeri dengeliyor! Ramazanın ilk gününde tok tutan besinler

Ramazanın ilk sahuru ve iftarı hem heyecanlı hem de zor geçebilir. Çünkü vücut bedensel ve ruhsal olarak oruca alışmaya çalışıyor. Merve Kantarcı Çulha'ya açıklamalarda bulunan Diyetisyen Asya Naz Al, sahurda protein, karbonhidrat önerdi. İşte sahurda tok tutan besinler listesi…

Merve Kantarcı Çulha

Ramazanın ilk gününe özel sahur ve iftar menüleri için hazırlıklar başladı. İlk oruç vücut yeni alışmaya başladığı için hem özel hem zor. Peki, sahurda tok tutan besinler neler?

Merve Kantarcı Çulha'ya açıklamalarda bulunan Diyetisyen Asya Naz Al, Ramazanın ilk sahuru için protein ve karbonhidrat ağırlıklı beslenmeyi önerdi. Al, özellikle yulafın tok tuttuğunu vurguladı. İşte sahur ve iftar için tok tutan besinler...

Ramazanın ilk günü sahur nasıl olmalı?

Ramazan'ın ilk günü, hem bedensel hem de ruhsal olarak oruca alışma süreci olduğundan, sahur ve iftarın dengeli bir şekilde yapılması büyük önem taşıyor. Sahurda, gün boyunca enerjiyi sürdürebilmek için protein, kompleks karbonhidratlar ve sağlıklı yağlar içeren besinler tercih edilmelidir.

Tam buğday ekmeği, yulaf, peynir, zeytin gibi besinler, bunun yanında bol su tüketmek, bedenin susuz kalmasını engelleyecek ve oruç boyunca yardımcı olacaktır. Sahurda ağır yiyeceklerden kaçınılması, mide problemlerini önlemek açısından oldukça faydalı.

İftarda nelere dikkat edilmeli?

İftar ise yavaş ve dengeli bir şekilde yapılmalıdır. Oruç, önce bir hurma ve bir bardak suyla açılmalı, ardından hafif bir çorba içilerek mümkünse yavaş yavaş yiyerek hatta biraz ara verildikten sonra ana yemeğe geçilmelidir.

İftarla sahur arasındaki sürede bol su içmek, vücudun susuz kalmaması için önemlidir. Ramazan'ın ilk günü, bedenin oruca alışması açısından önemli olduğu için aşırı yağlı, tuzlu ve ağır yemeklerden kaçınılmalı, yemekler dengeli ve sağlıklı olmalıdır.

Sahurda tok tutan besinler nelerdir?

1. Yulaf

2. Tam Buğday Ekmeği

3. Yumurta

4. Peynir

5. Avokado

6. Çiğ Kuruyemişler

7. Süt ve Yoğurt

8. Sebzeler

9. Chia Tohumu

Yulafı tüketmenin faydası ne?

Sahurda yediğimiz besinler, gün boyu açlık hissini engelleyip enerjiyi sürdürebilmek için önemlidir. Örneğin yulaf, sindirimi yavaşlatıp uzun süre tokluk sağlar, ayrıca kan şekerini dengeler. Yine tam buğday ekmeği ve avokado da sindirimi yavaşlatarak uzun süre tok tutar.

Yumurta, protein ve sağlıklı yağlar içeriğiyle açlık hissini engeller. Beyaz peynir, protein ve kalsiyum açısından zengin olup tokluk sağlar. Kuruyemişler (fındık, badem, ceviz), sağlıklı yağlar ve proteinle uzun süre doygunluk sunar.

Süt ve yoğurt ise sindirimi yavaşlatarak tok tutar. Sebzeler ve chia tohumları da yüksek lif içeriği ile sindirimi yavaşlatır ve uzun süre tok tutar. Bu besinlerle dengeli bir sahur, oruç boyunca açlık hissini azaltır ve enerji seviyesini yüksek tutar.

Protein tozuna dikkat! Kas yapayım derken böbreklerden olmayın