IHA
Birçok insan sahura kalkmadan oruç tutuyor. Peki, sahura kalkmanın faydası ne? Sahura kalkan mı daha çok acıkıyor, kalkmayan mı?
SAHURDA TOK TUTAN BESİNLER?
Diyetisyen Öznur Bulat, Ramazan'da yeterli ve dengeli beslenmeyi önererek, sahur öğününün atlanmaması gerektiğini söyledi.
"Sahurda süt, yoğurt, peynir, yumurta, mevsim sebzeleri, tam tahıllı ekmekler gibi yiyeceklerden oluşan hafif bir kahvaltı yapabilir ya da kahvaltı yapamayan/kahvaltı yapma alışkanlığı olmayanlar ise çorba, zeytinyağlı yemekler, yoğurt ve salatadan oluşan hafif bir öğün tercih edebilir."
İFTAR İÇİN SAĞLIKLI ÖNERİLER
İftarda büyük porsiyonlara dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Balat, şunları önerdi:
"İftara peynir, zeytin, hurma gibi iftariyelikler ile başlayıp çorba ile devam edilmeli ve mümkün olduğunca çorba sonrası en az 10-15 dakika ara verilmeli, sonrasında ana yemeğe geçilmelidir.
Tek seferde büyük porsiyonlar yerine, iftardan sonra aralıklı ve her seferinde küçük porsiyonlar şeklinde beslenilmelidir.
Kızartma yerine ızgara, haşlama veya fırında pişmiş yemekleri tercih edilmelidir. Kan şekerini hızlı bir şekilde yükselten beyaz ekmek, pirinç pilavı, kızarmış patates gibi yiyecekler yerine bulgur pilavı, kepekli ekmek veya kepekli makarna vb. tercih edilmelidir.
İftardan sonra aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine; sütlü tatlılar (sütlaç, güllaç, muhallebi vb.) veya meyve tatlıları tercih edilmelidir. Yemekleri hızlı yemekten kaçınılmalı, yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek tüketilmelidir.
Su tüketimine dikkat edilmeli, iftar ile sahur arasında ortalama 8-10 bardak su içmeye çalışılmalıdır.
Gazlı içecekler ve aşırı çay/kahve tüketimi mideyi rahatsız edebilir ve su kaybına neden olabilir. Bunun yerine ayran, bitki çayları veya doğal maden suyu tercih edilebilir. İftardan 1-2 saat sonra kısa mesafeli yürüyüşler yapmak sindirime yardımcı olacaktır."