HATİCE GÖVENÇ
Piyasada bazı zeytinyağları başka yağlarla (pamuk, kanola, ayçiçeği gibi) karıştırılarak ya da kimyasal işlemlerle "sızma" gibi gösterilerek satılabiliyor. Bu yüzden birçok insan "Sahte zeytinyağı nasıl anlaşılır?" sorusunun cevabını araştırıyor. Bunun için birkaç basit yöntem bulunuyor.
SAHTE ZEYTİNYAĞI TESTLERİ
Sahte zeytinyağı renk, koku ve tat gibi özelliklerden kendini ele verebilir. Sahte zeytinyağına karşı yerli üretici kooperatifleri, küçük üreticiler ya da sertifikalı markalar genelde daha güvenilirdir.
"Natürel Sızma", "Soğuk Sıkım", "Asit Oranı yüzde 0.8'den az" gibi ifadeler kaliteli ürünü işaret edebilir. Ayrıca üretim yeri, hasat tarihi, taş baskı gibi detaylar da önemlidir.
BUZDOLABI TESTİ (SOĞUTMA TESTİ)
Zeytinyağını küçük bir kaba koyup buzdolabında birkaç saat beklet. Gerçek sızma zeytinyağı donmaya yakın bir kıvam alır veya bulanıklaşır. Tamamen sıvı kalan yağ şüpheli olabilir.
SUYLA KARIŞTIRMA TESTİ
Bir çay bardağı su ile aynı oranda zeytinyağını karıştırın.
Gerçek zeytinyağı suyun üstüne çıkacak, hileli zeytinyağı ise büyük oranda suyla karışacak veya dibine çökecektir.
KOKLAYIN
Saf zeytinyağında koku önemlidir. Şişenin kapağı açıldığında çiçek kokusu veya zeytin meyvesine yakın bir kokunun olması gerekiyor.
Boya veya tiner kokusu gibi alakasız bir koku olmamalıdır. Aynı şekilde sirke, küf veya ekşi gibi kokular da olmamalıdır.
TADIN
Gerçek zeytinyağında biraz acılık vardır. Tadına baktığınızda dilinizde yanma ve acılık hissediyorsanız o zeytinyağı kalitelidir.