Çayın seremonisi: Sağlığa giden lezzetli yol

Mevsim ne olursa olsun çay, hayatımızda özel bir yeri olan lezzetli bir içecek. Üstelik çay içmenin sağlığa sayısız faydası var. Günde bir fincan çay -ya da iki- sizin için sağlıklı ve iyi olabilir.

Aksam.com.tr/Mor Papatya

Çay içmenin sağlığımıza iyi geldiğini gösteren çok sayıda araştırma sonucu var. Seçilen çay, demleme tekniği ve doğru zamanda doğru tüketim de çok önemli elbette...

Çayın faydalarını bir kez daha hatırlayalım:

Çay antioksidanlar içerir.

Kalp krizi ve felç riskinizi azaltır.

Kemiklerinizi korumaya yardımcı olur.

Diş ve diş etlerinize faydalıdır.

Sindirime yardımcı olur.

Kilo vermenizi destekler.

Bağışıklık sistemini güçlendirir.

Kanserle savaşmaya yardımcı olur.

Bazı lezzetli çaylar ve faydaları:

Çay, özellikle yeşil çay, zengin bir flavonoid kaynağıdır, stresi azaltır ve iltihabı hafifletir.

Siyah veya yeşil çaydan daha az işlenen beyaz çay antioksidan kaynağıdır.

Hindiba çayının stresi azaltmaya yardımcı olduğu bilinmektedir ve bir prebiyotiktir, bu nedenle bağırsağınıza yardımcı olur.

Fesleğen, kuşburnu ve dut çayı, antibakteriyel, mantar ve iltihap önleyici özellikleri sayesinde, yaralanmalar veya hastalıklardan sonra bağışıklık sisteminin güçlü kalmasını sağlar.

Papatya, irritabl bağırsak sendromu olan kişiler için önerilirken, zencefil çayları mide bulantısını yatıştırır, bağışıklığı güçlendirir.

Son dönemin gözde çaylarından olan Chai çayı, içerisindeki baharatlar sayesinde lezzetli bir kış çayı olmasının yanı sıra, çok sağlıklıdır.

Demleme tekniği:

Çay demlemenin bir seremonisi var. Hemen her sabah ve her akşam içtiğimiz siyah çayı demlerken mutlaka demliğe önce kaynamış suyu ardından (sarsmadan) çayı koyalım. Demlenmesi için bekleyelim. Bitki çaylarını da demleme usulü yapmak, daha sağlıklı ve lezzetli bir sonuç verecektir.

Kullanılmış çay poşetlerini bir daha asla çöpe atmayacaksınız