Hava sıcaklığı bu yaz mevsiminde alışılanın üzerinde geçti. Eylül ayında da devam etmesi beklenen anormal sıcak havalarıyla beraber güneş kremi kullanımının önemi tekrar vurgulandı. Güneşten faydalanmanın önemini vurgulayan Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Nursel Dilek, D vitamini sentezinin yanı sıra aynı zamanda bağışıklık sistemi için de çok kıymetli olduğunu belirtti.
"CİLT KANSERİNE NEDEN OLABİLİR"
Dermatolog Prof. Dr. Nursel Dilek, güneşin sadece faydasının değil zararlarının da olabileceğini şu şekilde ifade etti:
"Güneşin faydasının yanında bilinçsiz güneşlenme ve fazla güneşe maruziyet derimizde başta deri kanserleri olmak üzere bir takım ciddi problemlere neden olabilir. Güneş uzun vadede cilt kanserine neden olmakla birlikte ciltte erken yaşlanma, leke, ciltte kızarıklık ve kaşıntıya neden olabilir. Ayrıca rozase ve bazı bağ doku hastalıkları gibi güneşle agreve olan hastalıklarda da hastaların mevcut şikayetlerini artırabilmektedir."
Dilek, güneşten korunurken bilinçli yöntemlerin kullanılması gerektiğini şu sözleriyle kaydetti:
"Özellikle 11.00-15.00 saatleri arasında açık alanlarda bulunmamak önemli. Bu zaman aralığını 10.00-16.00 olarak açabiliriz. Çünkü güneşin en yakıcı etkisi bu saatler aralığında olmaktadır. Giysilerin kalın dokulu, koyu renkli olması, giysilerin ıslak olmaması önemli. Açık renkli ve ince dokulu kıyafetler, özellikle havuz ve deniz olan yerlerde ıslak kıyafet veya mayo güneşten korunmada fazla etkili değildir. Güneşten koruyucu ürünler güneşten korunmak için çok önemli bir yere sahiptir. Bu ürünler krem, losyon, sprey veya köpük şeklindedir. Vücudun çeşitli bölgelerine uygulama kolaylığı sağlamak için farklı formları vardır. Güneş kremlerinden mineral içerikli olanlar ultraviyoleyi yansıtarak deriyi güneşin zararlı etkilerinden korurken, kimyasal içerikli olan güneş kremleri ultraviyoleyle kimyasal yollarla etkileşerek deriyi korumaktadır. Her yaşa, herkese uygun olan güneş kremlerinin seçimi önemli."
Prof. Dr. Nursel Dilek, güneş kremlerinin sık sık ciltte tazelenmesi gerektiğinin önemini vurguladı:
"Güneş kremlerinin üzerinde yer alan SPF, o ürünün güneşten koruyacağı zamanı ifade eder. SPF ne kadar yüksekse koruyuculuk süresi o kadar uzun demektir. Biz dermatologlar en az 30 SPF öneririz. Ancak şu da bilinmeli ki tüm güneşten koruyucuları deriye uyguladıktan sonra maksimum koruma 2-3 saattir. Bu nedenle güneş kremlerini 2-3 saatte bir yeniden deriye uygulamak gerekir. Güneş kremleri deriye sürüldükten hemen sonra etkisini göstermez. Deriye sürüldükten 20 dakika sonra etkisi ortaya çıkar. O halde güneşe çıkmadan 20 dakika önce güneş kremi uygulanmalıdır."
Cilt kanserinin oluşumunda güneşin etkisinin büyük rol oynadığını Prof. Dr. Nursel Dilek bu sözleriyle dile getirdi:
"Deri kanserlerinin gelişiminde güneşin etkisi çok fazladır, özellikle çocukluk ve gençlik döneminde oluşan güneş yanıkları ve kümülatif ultraviyole maruziyeti ileride oluşabilecek cilt kanserleri için risk oluşturmaktadır. Bu nedenle çocuklarda 6 aydan itibaren güneşten koruyucuların kullanımını önermekteyiz."
Dilek, güneş kreminin D vitamini eksikliğine neden olmadığını ve gerekli vitamin sentezi için 30 dakikanın yeterli olduğunu şu şekilde anlattı:
"Son zamanlarda güneşten koruyucu kullanımı ile D vitamini eksikliği ile ilgili tartışmalara rastlamaktayız. Gerekli D vitamininin sentezi için dirsek ve diz kapağından aşağısına 30 dakika güneş maruziyeti olsa vücut için gerekli D vitamini sentezi olur. Güneş kremlerini en uygun şartlarda kullanan kişilerde bile yarım saat krem uygulamadan güneşe maruz kalmak D vitamini sentezi için yeterlidir."
Kaynak: İHA