Sadece 1 bardak kola içtikten sonra vücutta neler olur?

Bazı insanlar yemekte, ara öğünde, akşam ya da herhangi bir saatte kola içmeden yapamıyor. Peki, 1 bardak kola içtiğinizde vücutta neler olduğunu hiç merak ettiniz mi? İşte kolanın organlara zararları…

En sık tüketilen içeceklerin başında kola geliyor. 1 bardak kola bile vücutta olağanüstü değişikliklere yol açabilir.

Hemen hemen herkes et yanında kolanın parçalayıcı olduğunu biliyor. Bunun bir de iç organlarınıza neler yapacağını bir düşünün.

KOLA İÇTİKTEN SONRA ORGANLARDA NELER OLUR?

Kola içtiğinizde vücudunuzda neler olduğunu gösteren bir zaman çizelgesi şu şekilde;

1. İlk 10 dakikada

10 çay kaşığı şeker sisteminize girer (tavsiye edilen günlük alımınızın %100'ü). Bunaltıcı tatlılıktan hemen kusmazsınız (çünkü lezzetlidir) çünkü fosforik asit tadı keser ve onu aşağıda tutmanızı sağlar.

2. İlk 20 dakikada

Kan şekeriniz yükselir ve insülin patlamasına neden olur. Karaciğeriniz buna bulabildiği tüm şekeri yağa dönüştürerek yanıt verir.

3. İlk 40 dakikada

Kafein emilimi tamamlanmıştır. Göz bebekleriniz genişler; kan basıncınız yükselir; buna yanıt olarak karaciğeriniz kan dolaşımınıza daha fazla şeker boşaltır. Beyninizdeki adenozin reseptörleri artık bloke olmuştur ve uyuşukluğu önler.

4. İlk 45 dakikada

Vücudunuz dopamin üretiminizi artırır ve beyninizin zevk merkezlerini uyarır. Bu fiziksel olarak eroinin çalışma şekliyle aynıdır.

5. İlk 60 dakikada

Fosforik asit, alt bağırsağınızda kalsiyum, magnezyum ve çinkoyu bağlayarak metabolizmada daha fazla artış sağlar. Bu, yüksek dozda şeker ve yapay tatlandırıcılar ile birleşerek kalsiyumun idrarla atılımını da artırır. İçinizdeki coşku azaldıkça, hiç kimsenin istemediği bir şeker çöküşü yaşamaya başlayacaksınız. Sinirli ve/veya uyuşuk olabilirsiniz.

Yanlış kişiyle evleneceğinizin göstergesi! İlişkilerde en çıkmaz sokak...