AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA
Merve Kantarcı Çulha
Sadakatsiz dizisini izleyenler Asya ve Volkan’ın oğlu Ali'de ortaya çıkan çalma hastalığını(kleptomani) araştırmaya başladı. Dizide maddi varlığı yerinde olan Ali bir süre sonra arkadaşlarının eşyalarını istemsiz almaya başlıyor. Bu duruma engel olamayan Sadakatsiz’in Ali’si ekran başındaki anne babaları kleptomani hastalığı konusunda araştırmaya sevk etti.
Çalma hastalığı konusunda aileleri uyaran Uzman Psikolog Derya Yalçınkaya, kleptomaninin hırsızlıktan farklı olduğunu ve bireyin hiçbir ihtiyacı olmadığı halde maddi gücünün yeteceği nesneleri çalma dürtüsüne karşı koyamadığı bir durum olduğunu söyledi. İşte çalma hastalığı kleptomani ile ilgili merak edilen soruların cevabı…
KLEPTOMANİ (ÇALMA) HASTALIĞI NEDİR?
Sadakatsiz Dizisinde Ali maddi varlığı yerinde olan ve herhangi birinin eşyasına ihtiyacı olmayan bir çocuk. Fakat bu duruma rağmen okulda istemsiz olarak arkadaşlarının eşyalarını almaktadır. Uzman Psikolog Derya Yalçınkaya çalma hastalığını şöyle tanımladı:
“Bireyin, hiçbir ihtiyacı olmadığı halde maddi gücünün yeteceği, başkasına ait olan parasal değeri düşük nesneleri çalma dürtüsüne karşı koyamamasıdır. Kleptomanlar genelde halka açık yerlerdeki ürün ve malzemeleri çalmaktadır. Hatta bazı hastalar ailesinin veya arkadaşlarının eşyalarını çalabilmektedir. Bu kişilerin çalma eylemi öncesi gerginlikleri artar ve eylemi gerçekleştirdikten sonra inanılmaz bir rahatlama ve duygusal doygunluk yaşarlar. Ayrıca sonrasında yaşadıkları vicdan azabı onların kendilerine zarar verme ve depresyona girme eğilimlerini artırır. Alkol ve madde bağımlılığı eğilimleri de mevcuttur.
Bu kişiler hırsızlardan farklıdır çünkü çaldıkları şeylerin aslında ekonomik olarak alabildikleri şeyler olduğunu söyleyebilirim. Hırsızların ise çaldıkları şeyler alabildikleri eşyalar değildir. Ayrıca hırsızlar plan yapar ama kleptomani kişiler çalma eylemini planlı gerçekleştirmezler ve çaldıkları eşyaları geri vermeye çalışırlar.”
ÇALMA HASTALIĞININ NEDENLERİ
• Hastalığının temelinde çocukluk döneminde başlayan aileden yeterli sevgi ve ilgiyi görmeme hissi ve fiziksel zarar görme duygusu yatmaktadır.
• Çocuk içindeki öfkeyi dışarıya bu şekilde yansıtmayı seçer.
• Yıkıcı, dürtü kontrol ve davranış bozuklukları ile ilişkili olabilir.
• Hem sinir hastalıkları hem de beyin hastalıkları ile ilgili de olabilirler.
• Beyin travması sonucu çalma hastalığı görülen vakalar da mevcuttur.
• Unutkanlık, epilepsi gibi etkiler de hastalığın nedenleri arasında yer alabilir.
ÇALMA HASTALIĞI(KLEPTOMANİ) NASIL ANLAŞILIR?
Bu hastalık bir psikiyatri ya da psikolog tarafından yapılan psikolojik testler ile netleşebilir. Verdiği cevaplara göre hastalığın teşhisi yapılmaktadır.
Özelliklede çocuğunuza ait olmayan eşyaların varlığına rastladığınızda iyi bir gözlemci olmanız şart. Böyle bir durumda çocuk mutlaka bir hekime götürülmeli ve tedavisi için gerekli olan ilaçları kullanması sağlanmalıdır.
Aileler bu durumu çocuk diye önemsemeyebiliyor. Fakat ilerde ciddi bir boyut oluşturabileceğinden bu konuya kesinlikle kayıtsız kalınmamalı gerekli tahliller ve psikiyatrik öykü için çocuğun önce çocuk doktoru ardından bir çocuk psikiyatrisine götürülmesi gerekmektedir.
Bilinmelidir ki bu hastalığın bir raporu mevcuttur. Uzman hekimler tarından verilen Kleptomani Raporu vardır. Kleptomani Raporu’nu, Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastaneleri ile Adli Tıp Kurumları tarafından verilmektedir. Ayrıca Kleptomani Raporlu olan kişiler ancak cezai indiriminden faydalanabilir.